Rabu, 12 Disember 2012

Temuduga Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29

Kepada calon yang dipanggil temuduga bagi jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29, saya ucapkan tahniah dan semoga berjaya. Saya update blog berkenaan ni pun sebab isteri saya juga dipanggil untuk temuduga jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat ni pada 3 Januari 2013.



Saya pun tak tahu apakah soalan yang bakal ditanya dalam sesi temuduga Penolong Pegawai Teknologi Maklumat ni. Jadi, saya cuba mencari kat google berkenaan soalan yang bakal ditanya. Terjumpa satu blog (maaf, saya terlupa nak copy link blog tu), jadi saya tak tulis kredit tuan asal blog ni.

Untuk makluman anda, soalan temuduga dibahagikan kepada 2 kategori iaitu soalan umum dan khusus. Soalan umum meliputi isu-isu semasa dan pengetahuan am, sementara soalan khusus pula menjurus kepada soalan-soalan berbentuk teknikal mengenai komputer dan teknologi maklumat.

Contoh Soalan Umum:
1. Keterangan mengenai pekerjaan anda sekarang (jika bekerja), tentang majikan dan tugas-tugas yang perlu anda lakukan. Anda juga perlu nyatakan sebab-sebab anda memohon jawatan sebagai PPTM.
2. Anda perlu berikan pendapat anda mengenai masalah gejala sosial di Malaysia.
3. Isu semasa lain seperti kejayaan Nur Amalina mendapat keputusan SPM 17A dan calon SPM lain yang mendapat 19A yang menjadi kontroversi.
4. Anda juga perlu ceritakan mengenai sejarah kemerdekaan, tarikh, kronologi-kronologi sebelum merdeka dan pejuang-pejuang kemerdekaan yang terlibat.
5. Anda perlu nyatakan maksud kemerdekaan, tema merdeka tahun ini, dan siapa wakil 3 kaum semasa perjanjian Suruhanjaya Reid di London.
6. Peranan komunis di Tanah Melayu dan siapakah nama ketua komunis pada ketika itu.
7. Nyatakan mengenai institusi Yang Dipertuan Agong, tarikh lantikan, pertabalan, sistem giliran dan tarikh kelahiran Agong.
8. Mengenai Parlimen, Dewan Rakyat, dan Pilihanraya.


Contoh Soalan Khusus:
1. Kaitan antara jawatan anda sekarang (jika bekerja) dengan teknologi maklumat, anda perlu nyatakan pengalaman-pengalaman anda ada.
2. Jelaskan mengenai rangkaian seperti jenis-jenis topologi dan perbezaannya.
3. Jelaskan mengenai firewall, daripada segi kegunaan, jenis dan jenama yang digunakan.
4. Jelaskan mengenai open-source seperti linux.
5. Jelaskan mengenai web browser, jenis-jenis dan perbezaan antaranya.
6. Jelaskan juga mengenai search engine, jenis dan kegunaannya.
7. Nyatakan pengalaman anda membangunkan sistem, kegunaannya dan pengguna sistem tersebut.

Saya tak tahu betul atau tak soalan temuduga Penolong Pegawai Teknologi Maklumat ni. Jadi, mohon kepada rakan-rakan yang pernah menghadiri atau sedang memegang jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat ni, mohon kongsi sikit ye =)

Doakan isteri saya berjaya dalam temuduga Penolong Pegawai Teknologi Maklumat ni ye =)

23 ulasan:

  1. noted, sy blom ada apa2 info mengenai interview ni..

    nice sharing, bro.. smoga dipermudahkan urusan awal tahun nanti ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih =)
      Bro dah cek dalam laman web SPA?

      Padam
  2. Saya pun dapat panggilan temuduga untuk jawatan ini tapi 27hb 12 2012...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sape2 yang dah g interview ari ni xnak share ke pengalaman td?

      Padam
  3. Alhamdulillah... Tahniah untuk wife peja.. Myna pun dapat juga interview ni peja..

    peja myna ada kopipes kan maklumat nih dan plan nak letak d blog myna... nanti myna akan link ke web peja ya.. Sharing is caring kan.. ;-)

    BalasPadam
  4. sya dapat juga.. tapi 2/1.. scary la dengan soalan2 dya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah, berjaya nanti.. nanti kongsi ye =)

      Padam
  5. Kesian orang yang di"copy" tu..kat history kan ada url dia..ish2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala, saya dah cari la, xjumpe... sehari beratus2 web dan blog sy surf... dah terlepas xjumpe... kalau ade link, tlg la share...

      Padam
  6. Tahniah kepada yang berjaya, yang tidak cuba lagi :)

    -> ❤ TechKini.com

    BalasPadam
  7. Sy pun dpt gak...alhamdulillah...4/1/2013...

    BalasPadam
  8. So u all... ape yang dewang tanya? share la sket...

    BalasPadam
  9. http://akujekena.blogspot.com/2010/05/bad-day-ke.html

    BalasPadam
  10. Hosted business phone system is an ideal solution for business now. You don't have to worry about installing any software or hardware. However, can have access to all the features large business have. The best part is the price is very affordable. It starts from about $19.50/month. You will sound as professional as fortune 500 companies. I have been using Business Phone Service from Telcan. I believe they provide Business Phone Serviceat the best price. They even gurantee to beat any lower price by 10%.

    BalasPadam
  11. Terim akasih berkongsi pengalaman. Utk calon Mac 2014, mesti dah berdebar jugak. Good luck utk semua yer.

    BalasPadam
  12. Terima kasih di atas info yang diberikan. Tahniah kepada calon SPA pada 8 Mac 2014 ini.. Anda adalah insan terpilih..Anda berhak BERJAYA :) Good Luck Friends..

    BalasPadam
  13. Direct to the point, ramai yg tgh cari rujukan exam F29 skrg. Dan dr perhatian ramai yg dapatkan rujukan spt dekat link ni http://jvsecurepay.com/access/36og/1203?camp_id=577

    Smoga Success la semua ye. :)

    BalasPadam
  14. LAST DAY! Semakin ramai yang berterima kasih kerana menyediakan buku rujukan peperiksaan sehebat keluaran Team InfoKerjaya. Juga untuk exam F29 8 Mac ini spt di link ni ==> http://jvsecurepay.com/access/36og/1203?camp_id=577

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.