Isnin, 20 Disember 2010

1 Ibu 3 Anak Terbuang

Dimanakah nilai kasih sayang kita sebagai manusia?
Sanggupkah kita melakukan perkara tersebut?
Adakah ini dikatakan abis madu sepah dibuang?
Oh, kesiannya...



Fuh, ayat, komain ye...
Ni bukan citer manusia kene buang, tapi pasal sekor ibu kucing yang telah dibuang kat rumah Peja 2 hari lepas. Yang kesiannya, kucing tu tengah bunting... Mengeoww mencari tempat perlindungan agar dapat melahirkan anak2nya bukan di tengah2 hujan.

Atas dasar kemanusian (ceewaahh), Peja membenarkan si ibu kucing menginap di dalam kotak di beranda rumah Peja tanpa sebarang bayaran. Ibu kucing tersebut bebas pada bila2 masa untuk check in dan check out. Akhirnya, pada hari sabtu, 18/12/2010, ibu kucing tersebut selamat melahirkan 3 ekor anak2nya. 2 hitam dan 1 kuning...

Aii, ni yang rungsing ni... Khamis ni Peja nak balik kampung. Kan kalau tinggal kucing ni kat sini, sape nak kasik die makan. Kesian die, tiap2 hari tunggu Peja kuar bagi makanan. Mungkin ibunya masih tak larat nak mencari makanan untuk diri sendiri. Tambahan plak, taknak tinggalkan baby2nya. Takut si bapak kucing NGAP baby kucing tersebut.


Ni die 1 ibu dan 3 anak terbuang tu...


Comei tak qucheng ni???


15 ulasan:

  1. bagusnya...tolong kucing dpt pahala..tmbah2 y mengandung..
    comel mak dia...hehe ;D

    BalasPadam
  2. mak ngn anak die, smuanya comei2 belaka...

    BalasPadam
  3. wah..
    comeynye..
    mnx anak2 die ley?
    ibunya x mao lah..
    hehehe...

    BalasPadam
  4. aisyah: sian plak anak2nya nanti... xdpt kasih syg ibunye...

    BalasPadam
  5. tinggal la kucing tu kat rumah jiran.. cian dia lapar t..

    BalasPadam
  6. Atiqah: Ssh r nak tgglkan kt jiran.. xnak sshkan org lain.. lgpun, jiran2 ramai blk kmpung gk hujung minggu...

    BalasPadam
  7. comellah kucing. baguslah kalau ada niat nak bela..kadang2 haiwan ni ajar kita nila-nilai hidup secara tak langsung

    BalasPadam
  8. alahai.. comel la plak kucing tu. nice job bro.. dapat pahala lak tu :D

    BalasPadam
  9. suka kucing tapi tak boleh lama2 dekat dengan kucing sebab ada asthma..

    BalasPadam
  10. google tgk..kot2 ada hostel utk kucing...

    BalasPadam
  11. ni klau adik TK tengok, mesti mau ni..
    kt umah ni pnuh ngan kucing ia kutip..kita mkn ikan sekor, puak2 ia berganda2 dr kita..
    antu kucing..;

    BalasPadam
  12. ala ksiannye ibu kucen n ank2 nye ni. bela kucen tmbh rezki. rezki xkn ptus. bela bek2 ek :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.