My Lovely Family

Faizal, Azila, Haikal, Humaira

Ahad, 31 Oktober 2021

Resepi Air Bergas Yang Sihat

 


Sian air gas. Dipitenah salah satu punca penyakit diabetes 🤣
 
Hakikatnya, kandungan gula yang sangat tinggi dalam air gas a.k.a air berkarbonat menjadikan ianya musuh ketat pesakit diabetes. Ianya lebih kepada musuh dalam selimut yang tikam kite dari belakang. Ye, rasanye sedap, hakikatnye menendang dan menumbuk kite dalam diam.
 
Kesimpulannya, gula adalah pesalah sebenar yang perlu dihukum sebat mandatori 😂
 
Ok, kalau rasa dah rindu sangat nak minum air gas, meh nak ajar cara buat air gas sihat. Bahan die simple je.
- 1 botol kecil (350ml) F&N Ice Mountain Sparkling Water Perisa Original atau lemon atau ape2 brand pun sparkling mineral water.
- 1/2 sudu teh garam himalaya / garam bukit / garam pink.
- 1 titik atau 2titik SweetLAB Drop
- 1 sudu besar cuka epal / cuka teen / apa2 cuka buah (bukan cuka tiruan apatah lagi jangan gune cuka getah).
 
Masukkan semua sekali, dan goncang lembut2 dan manja2 dan nikmatilah keenakan, kemanisan dan kesejukan airnya yang mengalir dalam halkum seterusnya terus ke perut.
 
Kalau air korang tak sejuk, boleh je letak ais.
 
Oh, kandungan nutrisi air kosong bergas ni: Tenaga, protein, lemak, karbohidrat, gula, natrium / sodium, semuanya 0.
 
Selamat menjamu seleraaaa
 
Oh iye, SweetLAB Drop ni adalah pemanis sihat yang tiada gula, tiada kalori dan sangat sihat. Tak menaikkan kadar gula dalam darah tau sekaligus ianya selamat untuk pesakit diabetes mahupun orang yang tiada penyakit, insyaAllah.
 
Boleh dapatkan di https://bit.ly/SweetLabDrop
 

Isnin, 25 Oktober 2021

Dapat Hotel PERCUMA Guna Aplikasi OYO

Ingat dulu2 kali pertama guna aplikasi OYO cari hotel. Tak sangka dapat bilik hotel PERCUMA. Saya pilih ke Kota Bharu, Kelantan dan memilih Hotel Sutera Inn Prima. Sampai kat sane, hanya bayar RM1 untuk cukai pelacongan aje.

 


Kali kedua saya menetap di hotel yang sama jugak. Kali ni kene bayar. Teka berapa harga? RM10 sahaja. Pun buat tempahan melalui aplikasi OYO. Boleh kata sekarang kalau nak check in kat mana-mana hotel, memang saya akan guna aplikasi OYO ni.

Hotel ni takdelah mewah macam hotel 5 bintang, tapi at least ok lah. Dalam aplikasi OYO, ada banyak lagi hotel boleh pilih. Alang2 dah boleh rentas negeri, boleh lah cube terai test. Hihi.

Download dan signup OYO. Mana tau dapat hotel murah. Download apps guna link https://share.oyorooms.com/FAIZXBA9Q5?sp=app atau guna kod ni FAIZXBA9Q5 

#FaizalSyukri #Sismel #OrangKurangUpaya #Blogger #oyo #oyorooms #oyomalaysia #oyohotels #hotel #hotelroom #hotels #hotelpromo #hotelmurah #hoteldeals #melancong #jommelancong #pakejmelancong #travel #jalanjalan #jalanjalancarimakan #jalanjalanmurah #rentasnegeri #mco2021 #pkpb #movementcontrolorder #covid_19 #covid19malaysia #pkp #pkp2021



Khamis, 21 Oktober 2021

Luahan Kepada Majlis Perbandaran Dungun

 

Salam.
 
Saya Faizal Syukri ingin bertanya kepada pihak Majlis Perbandaran Dungun berkenaan status permohonan longkang di kawasan Jalan Intan Balai Besar lorong 7 dan lorong 6.
 
Kawasan perumahan ini telah wujud sebelum tahun 2000 lagi. Sepanjang 2000 - 2021, kerajaan negeri telah bertukar beberapa kali dan saya percaya yang penduduk di sini telah beberapa kali memohon dibuat longkang supaya air dapat disalurkan dan dibuang ke dalam longkang utama.
 
Kali terakhir permohonan dibuat adalah melalui JPKK selepas kerajaan negeri baharu terbentuk di Terengganu pada PRU 14. Sekitar tahun 2019 / 2020.
 
Terima kasih kepada JPKK kerana bertungkus lumus membantu penduduk di kawasan ini. Walaubagaimanapun, sehingga kini, masih tiada apa-apa tindakan mahupun penjelasan daripada pihak MPD mengenai hal ini.
 
Apa yang menyebabkan pihak MPD keberatan untuk membuat longkang di kawasan ini sedangkan telah banyak longkang dibuat di kawasan perumahan lain? Adakah pihak MPD suka melihat penduduk menyedut dan membuang air longkang di atas tanah rizab atau membiarkan air longkang bertakung? Keadaan ini menyebabkan risiko untuk berlaku kes denggi dan juga risiko2 lain berkaitan kesihatan dan kebersihan di kawasan ini.
 
Saya mencadangkan agar pihak MPD menetapkan satu tarikh khas untuk berjumpa antara pihak MPD, JPKK dan penduduk supaya kami semua dapat maklumat berkaitan yang lebih jelas.
 
Terima kasih.
 
Untuk perhatian ADUN Rantau Abang Cikgu Alias Harun, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramli (Official), Dato' Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar.

Ahad, 17 Oktober 2021

Glamer Sekejap Masuk Harian Metro


Cerita tahun lepas 2020. Diinterview awal September 2021. Keluar paper 4 Oktober 2021. Huhuhu.