My Lovely Family

Faizal, Azila, Haikal, Humaira.

OneXOX Prepaid

Klik sini. Di bawah OneXOX Prepaid, sila pilih "Sign up Now" untuk daftar nombor baharu atau pilih "Switch Now" untuk kekalkan no lama.

OneXOX Black

Klik sini. Di bawah OneXOX Black, sila pilih "Sign up Now" untuk daftar nombor baharu atau pilih "Switch Now" untuk kekalkan no lama.

Sihat Dengan IFLK

Perkongsian bagaimana saya mengawal diabetes tanpa ubat dan berjaya turunkan berat badan lebih 20kg.

Pemanis Sihat Pengganti Gula

Sesuai untuk pesakit diabetes. Tanpa kalori, tanpa kolestrol, tanpa karbohidrat, indeks glisemik kosong.

Khamis, 11 Ogos 2022

Diabetes Ni Penyakit Orang Tua!

Diabetes Ni Penyakit Orang Tua!

Sembang pasal diabetes ni, orang tak berapa nak layan, lagi2 orang muda. Kebanyakan anggap diabetes ni penyakit orang tua. Zaman sekarang, orang muda pun ramai terkena diabetes sebab gaya pemakanan lagi2 yang suka makan / minum gula putih.

Yang dah disahkan diabetespun tak ngaku lagi ada diabetes (saya la tu dulu2). Bile dah kene macam2 komplikasi, barulah nak cari penawar singkat. Jus2 ajaib yang dijual di internet dibeli dengan harapan boleh sembuh.

Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya salji di tengahari. Lepas amal jus2 ajaib, keadaan makin teruk. Mata dah kabur, kencing kerap tak berhenti, dahaga melampau2, asyik tak bertenaga je, bisul kerap muncul. Masa tu mulalah rasa takut. Jumpe doc, doc dah pot pet. Dapat ubat dan suntikan insulin. Cucuklah sekejap dan ubat pun makanlah sekejap. Bila masalah2 tu dah hilang, stop sendiri insulin dan ubat. Pastu makan macam biasa.

"Takde gula tak bolehlah. Takde tenaga nak buat keje". Alasan popular kebanyakan orang termasuk saya dulu kala.

Kalau kene yang tak insof2, akhirnye buah pinggang rosak, kene strok, masalah jantung, strok dan lain2. Masa tu, susah dah nak buat apa2. Duit banyak abis untuk rawatan. Wad tu dah jadi rumah kedua. Nauzubillah.

Jadinya, dari awal lagi kita nak kene kawal. Kalau dah disahkan diabetespun, masih boleh reversed lagi. Semuanya punca dari perut. Jadi, rawatan dia pun bermula dari perut.

Saya salah seorang antara pesakit diabetes yang dah berjaya reversed. Alhamdulillah. Jomlah baca perkongsian saya ni https://bit.ly/SihatIFLK

 

Isnin, 8 Ogos 2022

Ada Diabetes atau Tidak?


Ada Diabetes atau Tidak?

Kencing manis jenis 2 @ diabetes type 2 adalah satu penyakit metabolik yang jarang disedari pada peringkat awal. Lazimnya, pesakit disahkan mempunyai masalah diabetes apabila keadaan semakin teruk terutamanya apabila menghadapi tanda2 seperti kerap dahaga, kerap kencing, tak bermaya dan sebagainya.

Kebanyakan individu jarang membuat ujian sendiri menggunakan glucometer mahupun ujian darah apabila tiada sebarang tanda-tanda ada masalah pada badan. Lebih teruk apabila sudahpun mempunyai tanda awal diabetes atau sudah disahkan penghidap diabetes, tapi masih menafikan penyakit tersebut kerana masalah denial syndrome.

Glucometer (cucuk hujung jari) bukanlah satu cara yang tepat untuk menentukan samaada seseorang tersebut mempunyai masalah diabetes, tetapi ianya lebih kepada satu rujukan semasa keadaan gula dalam darah dan tidak semestinya menunjukkan jumlah purata gula dalam darah untuk tempoh 2 - 3 bulan. Tidak sama seperti ujian darah untuk menentukan kadar HbA1c yang lebih tepat untuk menunjukkan purata kadar gula dalam darah untuk tempoh 2 hingga 3 bulan.

Walaubagaimanapun, sekiranya tiada tanda2 awal diabetes, jarang doktor di Klinik Kesihatan atau Hospital kerajaan menyarankan membuat ujian darah untuk melihat HbA1c. Biasanya ujian ini boleh dibuat di makmal2 swasta dan salah satunya di Pathlab.

Salah satu cara mudah untuk melihat kesan makanan terutamanya gula dalam darah ialah dengan menggunakan glucometer dan cek bacaan gula sebelum makan dan 2 jam selepas makan. Jika bacaannya naik secara mendadak, kemungkinan kita sudah mempunyai masalah pre diabetes atau diabetes.

Contohnya, sekiranya sebelum makan bacaan 5.0mmol dan selepas makan bacaan melonjak sehingga 8.3mmol (kenaikan 3.3 unit), bermakna makanan tersebut tinggi gula atau mungkin insulin dalam badan tidak mampu bekerja secara efisyen. Dengan kata lain, ianya ialah rintangan insulin. Ujian kendiri secara berterusan sangat penting untuk menunjukkan tanda awal samada kita mempunyai masalah diabetes atau tidak.

Bagi orang normal, kenaikan bacaan gula sebelum dan 2 jam selepas makan biasanya tidak tinggi. Mungkin sebelum makan 5.0mml dan 2 jam selepas makan hanya 6.0mmol. Tetapi, sekiranya kenaikan secara mendadak setiap kali selepas makan, bersedialah untuk berjumpa doktor dan maklumkan kepada doktor berkenaan masalah ini.

Kawalan pemakanan sangat penting untuk mengawal paras gula dalam darah terutamanya bagi individu yang telah mempunyai masalah diabetes. Penggunaan gula putih seharusnya ditinggalkan sepenuhnya dan pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi juga harus dikurangkan supaya kadar gula dalam darah lebih terkawal.

Sila baca perkongsian saya mengenai bagaimana saya berjaya reversed diabetes saya hanya melalui kaedah IFLK. Sila baca di https://bit.ly/SihatIFLK



Selasa, 2 Ogos 2022

Kencing Manis: Satu Ketakutan Atau Perkara Biasa?


Kencing Manis: Satu Ketakutan Atau Perkara Biasa?

Salah satu ketakutan yang dialami oleh hampir kesemua manusia ialah bila datangnya penyakit lebih2 lagi penyakit yang kritikal seperti kencing manis, darah tinggi, masalah jantung, masalah buah pinggang dan sebagainya. Tapi, disebabkan ramai sangat rakyat Malaysia yang berpenyakit kritikal terutamanya kencing manis, benda ni menjadi seolah2 perkara biasa.

Tapi, rata2nya pesakit kencing manis ini lebih takut untuk tinggalkan makanan yang menjadi punca kepada diabetes seperti gula dan makanan tinggi karbohidrat. Alasan yang paling popular ialah "Tak makan manis, nanti takde tenaga".

Itulah alasan saya satu ketika dahulu. Tak hairan kalau saya sangat kurang minum air kosong dan terlalu kerap minum air manis dan makan nasi berkali-kali sehari. Akibatnya, saya dihukum dengan salah satu penyakit kritikal iaitu kencing manis. Long short story, selepas beberapa kali percubaan merawat diabetes saya tidak berjaya, akhirnya saya ditemukan dengan kaedah IFLK. Alhamdulillah, akhirnya saya berjaya reversed diabetes saya.

Daripada suntikan insulin insulatad sehingga 42 unit sehari, ditambah makan ubat metformin XR 1 biji sehair dan 2 biji sehari ubat gliclizide, sekarang sudah lebih setahun doktor hentikan kesemua jenis insulin dan ubat kencing manis ini. Rahsianya? Takde rahsia, dah bagitau pun, IFLK.

Jemput baca sedikit perkongsian saya mengenai IFLK di sini https://bit.ly/SihatIFLK

Semoga bermanfaat.