My Lovely Family

Faizal, Azila, Haikal, Humaira

Jumaat, 21 Januari 2022

Beg Sekolah Berat. Apa Solusinya?


Sebut pasal beg sekolah, teringat kat anak saya yang baru tahun 1.  Dia punye beg dah macam Datuk Kame pikul cengkerang penyu. Berat jugak. Kesian pun ada. Tapi, nak buat macam mana, terpaksa angkut jugak segala mak nenek buku teks, buku aktiviti, buku tulis dan lain2. Ops, lupe nak bagitau. gambar kat atas ambik dari web NST ye.



Apa solusi masalah ni? Apa yang pak2 menteri, pengarah2 pendidikan tengah buat? Benda ni bukan setahun dua, tapi dan bertahun2. Takkan takde penyelesaian lagi kot? Oh, yela, menteri pun asyik bertukar je. Tak sempat nak pikir solusi.


Kalau ikut statistik di sini, ada lebih kurang 10k buah sekolah dengan 5.4juta pelajar termasuk guru di Malaysia. Ramai gak tu. Mungkin ada ramai di kalangan guru2 dah pun bagi pelbagai cadangan, tapi telah dibakulsampah oleh pihak tertentu.


Saya hanya dapat pikir 2 solusi je:

1. Bagi tablet kepada semua pelajar dan cikgu. Gantikan terus buku teks dengan ebuku. Tapi, dengan jumlah pelajar dan guru anggaran 5.4juta x rm500 untuk 1 tablet, kos permulaan dah rm2.7billion. Tu tak termasuk kos maintenance lagi, rosak, hilang, lagho, technician dan lain2. Memang naya.


Atau solusi kedua, sediakan locker berkunci setiap kelas. Mungkin kos jauh lebih murah berbanding solusi pertama tadi. Dengan adanya locker, takdelah penat bebudak nak pikul beg berat setiap hari.


Apa kata anda?

Isnin, 17 Januari 2022

SweetLAB Drop - Pemanis Sihat Pengganti Gula



Titisan Tanpa Kalori 

Ucapkan Selamat Tinggal Gula

- Penganti gula yang diekstrak 100% dari tebu.
- Rasa manis seperti gula putih. 

 


Tetapi bezanya dengan gula:
- Kosong Indek Glisemik (Tidak meningkatkan bacaan gula dalam darah)
- Tanpa Kalori.
- Tanpa Kolesterol.
- Tanpa Karbohidrat.
- Sesuai untuk diet Keto / diet Atkins
- Tiada perasa, pengawet, sakarin, atau bahan sampingan.

 

 

Maklumat lanjut:
- Sesuai dijadikan pelengkap minuman tanpa sebarang gula dalam diet seharian yang sihat dan sesuai untuk diabetes (pesakit kencing manis).
- Cuma perlu 1 - 3 titis, kemanisannya seakan 8g gula putih.
- Sesuai untuk diabetes, diet, ibu mengandung atau menyusu dan kanak kanak.
- Sesuai digunakan untuk bancuh minuman panas dan sejuk (brew), kuih-kuih & roti (bake) dan masak (cook).
- Mesra pesakit kencing manis
- Saiz botol kecil dan senang untuk dibawa keluar (boleh simpan dalam poket atau beg).
- 25ml per botol, tapi boleh digunakan dalam 500 hidangan.
- Sesuai untuk mereka yang mementingkan kesihatan badan.
- Diperakui Halal.
- Selamat tinggal gula.


 

Sesuai untuk:
- Orang yang mementingkan kesihatan.
- Golongan remaja & Kanak-Kanak.
- Pesakit diabetes.
- Pesakit obesiti.
- Yang mengalami masalah kencing tidak lawas.
- Menjaga berat badan dan kecantikan kulit.


 

Kelebihan:
- Menurunkan risiko penyakit diabetes & obesiti.
- Mengawal kadar gula dalam tubuh.
- Bantuan Sistem Penghadaman.



Penggunaan:
- Guna 1 - 3 titis untuk segelas atau secawan minuman (250ml).
- Tambah sedikit titis untuk lebih manis.

 

Harga: RM39 (tidak ternasuk kos pos).

Berminat untuk dapatkan SweetLAB Drop?

Anda boleh terus dapatkan di Shopee Kami dengan klik logo Shopee di bawah



atau klik link wasap di bawah untuk terus wasap kami.

Tak dapat klik? Hubungi no kami 0146069996

 

Jom baca perkongsian bagaimana saya dapat sembuh penyakit kencing manis dan menurunkan berat lebih 20kg. Baca di sini https://bit.ly/SihatIFLK


Selasa, 11 Januari 2022

Gula Mengurangkan Tenaga Anda

 


Gula Mengurangkan Tenaga Anda

Makanan tinggi gula dengan cepat meningkatkan gula darah dan paras insulin, yang membawa kepada peningkatan tenaga. Walau bagaimanapun, kenaikan tahap tenaga ini adalah sementara sahaja.

Produk yang tinggi gula tetapi kekurangan protein, serat atau lemak membawa kepada penghasilan tenaga ringkas dengan cepat yang juga menyebabkan penurunan mendadak gula dalam darah.

Menambahkan protein atau lemak dalam makanan adalah satu lagi cara terbaik untuk memastikan gula darah dan tahap tenaga anda stabil.

gantikan gula dengan pemanis SweetLAB Drop yang lebih sihat, tanpa kalori, tanpa kolestrol, tanpa karbohidrat dan GI Kosong. Dapatkan di sini https://bit.ly/SweetLabDrop

Pengalaman menyembuhkan diabetes dan menurunkan berat badan dengan kaedah IFLK di sini >> https://bit.ly/SihatIFLK 


Ahad, 9 Januari 2022

Gula Boleh Meningkatkan Risiko Kemurungan

 


Diet yang sihat boleh membantu meningkatkan mood kita, walaubagaimanapun, pemakanan tinggi gula dan makanan yang diproses boleh meningkatkan kebarangkalian untuk mengalami kemurungan.

Mengambil banyak makanan yang diproses termasuk produk tinggi gula seperti kek dan minuman manis, dikaitkan dengan risiko kemurungan yang lebih tinggi. Penyelidik percaya bahawa perubahan gula dalam darah, disregulasi neurotransmitter dan keradangan, kesemuanya mungkin menjadi sebab buruk terhadap kesihatan mental disebabkan gula.

Satu kajian yang dibuat terhadap 8,000 inidivid lelaki selama 22 tahun menunjukkan bahawa individu yang mengambil lebih 67gram gula setiap hari adalah 23% lebih berkemungkinan mengalami kemurungan berbanding individu yang mengambil kurang 40gram sehari.

Satu lagi kajian terhadap lebih 69,000 wanita menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai pengambilan gula tinggi mempunyai risiko kemurungan yang jauh lebih besar, berbanding mereka yang mengambil kurang gula.

Kesimpulannya, mengambil gula dengan jumlah yang tinggi dapat meningkatkan kemurungan di kalangan lelaki dan wanita.

Jadi, boleh gantikan gula dengan pemanis SweetLAB Drop yang lebih sihat, tanpa kalori, tanpa kolestrol, tanpa karbohidrat dan GI Kosong. Dapatkan di sini https://bit.ly/SweetLabDrop

Pengalaman menyembuhkan diabetes dan menurunkan berat badan dengan kaedah IFLK di sini >> https://bit.ly/SihatIFLK