Ahad, 20 Februari 2011

Blogger, Trafik dan NuffNang

Pasti ramai rakan blogger di luar sana yang impikan blog yang sering dikunjungi, iklan nuffnang yang sentiasa dipaparkan dan mendapat sedikit pendapatan sampingan sambil2 berblog.

Bile berblogwalking, Peja dapati majoriti atau sebahagian besar meletakkan iklan NuffNang pada blog mereka. Tapi sejauh manakah pendapatan terhasil?

Pegang satu prinsip ini dahulu! Trafik ramai = Pendapatan nuffnang.

Ramai yang gagal menarik pengunjung ke blog mereka. Macam Peja dulu, untuk dapatkan 10 UV (Unique VIsitors) dalam sehari pun susah. Tapi sekarang, kengkawan boleh tengok sendiri statistik dari StatCounter blog Peja. Kengkawan boleh tengok sendiri jumlah UV dalam tempoh seminggu. (Jangan ambil kira yang hari Ahad, 20/02/2011 - kerana semasa statistik ni di print screen, pagi lagi laaa).




Antara perkara yang perlu dititikberatkan untuk menarik pengunjung ke blog anda:

1. Rajinkan diri ke blog lain, baca posting diorang dan komen.

2. Sentiasa lakukan exchange link sama-sama blogger lain.

3. Di dalam blog anda, kurangkan bercerita mengenai hal peribadi anda kerana anda bukanlah artis untuk orang tahu segala aktiviti harian anda (melainkan blog adalah diari anda dan anda langsung tidak berniat untuk memperolehi pendapatan).

4. Elakkan dari memasang muzik yang tidak boleh di stop oleh pengunjung lain. Tidak semua blogger mempunyai talian internet yang mantop. Yang pakai broadband, memang takkan jengukla blog berlagu.

5. Kerapkan mengemaskini blog. Jangan sampai blog anda bersawang, bersarang dan berhantu. :D

6. Template yang digunakan haruslah tidak berserabut dan membebankan mata yang memandang.

7. Ping kan setiap artikel baru anda ke laman2 web seperti apesal.com, wcrayon.com, blogged.my dan lain. Jangan lupa bagitau rakan2 anda dalam facebook berkenaan artikel terbaru anda.


Haaaa, ini adalah sebahagian daripada teknik berkesan untuk menarik pengunjung datang ke blog anda. Bila dah ramai orang datang, barulah income nuffnang anda boleh booom!

Tapi, untuk lebih cepat perolehi pendapatan NuffNang, kengkawan perlu belajar daripada pakar. Amirul Hafiz, seorang blogger yang telah menjana 4 angka pendapatan melalui NuffNang. Beliau telah menerbitkan pakej "Teknik Rahsia Nuffnang" Cara Pantas Jana Wang Dengan NuffNang". Antara modul yang terdapat dalam pakej ini ialah:

1. Modul 1: Rahsia Kejayaan Blog.
2. Modul 2: Jana Income Melalui Blog.
3. Modul 3: Teknikal Blog.
4. Modul 4: Pengenalan NuffNang.
5. Modul 5: Rahsia Buat Duit Dengan NuffNang.
6. Bonus 1: Video Teknik RahsiaNuffnang.
7. Bonus 2: Kad VIP

Oklah, jenguk dulu web Amirul Hafiz DI SINI



-----
Jika anda suka artikel ini, KLIK SINI
Panduan PERCUMA Tips Pemilihan Kerjaya Lepasan SPM, KLIK SINI 
Sertai eKursus Affiliate Mania secara PERCUMA melalui email, KLIK SINI
Jom belajar buat DADIH SEGAR dan jana pendapatan sambilan dengannya, KLIK SINI 
Panduan lengkap persediaan sebelum berniaga sehingga anda membina empayar anda sendiri, KLIK SINI
Nak awet muda? Nak penawar pelbagai penyakit? KLIK SINI

102 ulasan:

  1. sangat2 perlukan masa untuk dapatkan trafik banyak.. saya hampir 8bulan dalam blogging.. still tak cukup pengalaman lagi..

    BalasPadam
  2. waaa,syoknye klu dpt 4 angka tu...tpi ble laa tu ye...:)

    BalasPadam
  3. kadang2 kita berblogging untuk mengejar nuff, hingga menolak ke tepi kepuasan diri. post benda yang orang suka, supaya ramai orang komen dan banyak trafik, tapi bukan post yang memuaskan diri sendiri. fikir-fikirkan. =)

    BalasPadam
  4. relevan, fiqkbe: Semoga ianya bermanfaat.

    paan sabri: yup, ianya mengambil sedikit masa.. Tapi, syukurlah saya ada cara utk buat secara singkat...

    nur aisya humaira: kalau usaha, pasti dapat...

    geekz36: betul... apa yg penting, kite berblogging utk kepuasan diri + memberi manfaat kpd org lain + $$$

    BalasPadam
  5. aku dah berblog nie hampir 1 setengah tahun...tapi kalu kat nuff tak pernah dapat apa2 penginjung mcm ada tak ada jerr kebanyakan yang pollow pon selalunya sebab kita dah pollow diaorg....pengnjung seminggu nak sampai 50 pengunjjung tu mmg ssh....tapi aku menulis sebab aku suka nak bercerita so walaupon kekadang teringin gan nak dapat $$ dari nuff tp nak buat mcm mana kan??

    BalasPadam
  6. huhu hany pun bukan byk pun UV tuh, tapi betol kata pejal kena saling kunjung kunjung blog kan...

    BalasPadam
  7. memang suka menulis..tapi apa salah nya kan sambil berblogging dapat nuff..;') thanks utk tips..

    BalasPadam
  8. pergh..siap sediakan dvd lagi untuk menjana pendapatan melalui nuffnang...

    apakah caranya sama sajer ngan cara yang normal blogger buat..apakah cuma tips2 saja?

    BalasPadam
  9. yatie Awang: semoga mendapat manfaat.

    DiNaZ: mungkin ada cara yg xkene kot? usaha lagi :D

    mzhany: yup, betul tu... tu salah satu cara...

    Siti Nur Amirah: huhuhu, sambil menyelam, sambil tangkap udang :D

    ghost writer: caranya adalah cara yang lain dari yang lain :D

    BalasPadam
  10. Masa mula-mula buat blog.. kepala asyik ingat traffic dan nak jana pendapatan..

    Lani cuma pikir camne nak buat entri yang menarik je.. Takpe la aku ni blogger baru lagi.

    BalasPadam
  11. wah nice sharing! thanks Faizal!

    BalasPadam
  12. x pndai nk buat entry menarik. huhu
    slm singgah :)

    Taylor Swift punya rahsia

    BalasPadam
  13. Salam..nice info bro.

    Aku menulis di blog sekadar utk share serta menyimpan ilmu yg tak seberapa. Kalau berniat ingin meraih pendapatan lumayan takut akan kecewa kelak..kalau dah rezeki, syukur alhamdulillah.

    BalasPadam
  14. nice!!!
    fuyoo bley dpt smp 4 angka pendapatan??!!
    hebat btl..
    heee

    BalasPadam
  15. nice tips!!! ika akan buat cara ni yee... huhuhu

    BalasPadam
  16. wahhh..siap ader buku dah..hehe

    BalasPadam
  17. Thanks..nice info.. sangat3x menarik.. muge beroleh manfaat dan menjana $$$ lebih...

    BalasPadam
  18. wow!!!
    tp kan... saya suka follow blog yg cerita pasal family, travelling, interior designer. mungkin sbb sy seorang isteri dan ibu.

    BalasPadam
  19. informasi yang sangat bagus.. huhuhu... thank's

    BalasPadam
  20. tips yg menarik dikongsi. terima kasih.

    BalasPadam
  21. sy kagum dgn anda.. sy juga boleh bangga dengan diri sendiri sbb baru 2 bulan buat blog, pendapatan sy hasil iklan dan contest dah mencecah RM150

    BalasPadam
  22. macam mana nak jadikan trafic ramai=pendapatan nuffnang ? saya trafic boleh lah tapi tak effenct pada pendapatan yang diperoleh pun ? hmm tak retinya dengan nuffnang ni . huhuhu help me please . tq ^^

    BalasPadam
  23. Minat yg dpt memberi keuntungan kepada diri sendiri dan org lain adalah yang terbaik!

    BalasPadam
  24. hye..niat blogging xde laaa nak sgt duit p klu dpt sambil2 apa salahnya ..enjoy blogging

    BalasPadam
  25. tak tahu orang lain. tapi template blog ni, serabutlah.

    macam tak ada, err, apa ye, pembahagian ke apa entah. tak nampak kemas. sangat-sangat nampak tak kemas.

    macam tu lah.

    BalasPadam
  26. thanks untuk info yg bermanfaat . info yg bagus :)

    BalasPadam
  27. wah~
    bestnya kalau blog banyak pengunjung ekeh keh, dapat duit..
    siap ada VCD lagi,nice!!

    BalasPadam
  28. Hurrmm.. Tujuan asal Cik Rimau saje2 nak story pasal life and apa2 yg jd kat skliling cik rimai.. Nuffnang ni saje je gatal2 nak try.. hehe

    BalasPadam
  29. seronok bila dapat side income blogging ni...semangat sikit nak menuleh

    BalasPadam
  30. informasi ideal untuk blogger baru seperti saya...

    BalasPadam
  31. wah.. menarik info ni..
    Jemput ke:ALL IN ONE
    thanks

    BalasPadam
  32. waaaaaaaaaa....beshnye ramai UV...
    hehehe...
    nak kene wat perubahan nih...
    hehehe...
    gud info...
    tq...

    BalasPadam
  33. Salam, dik peja. Klu ada ilmu dan info apa salahnya berkongsi, untuk kebaikan kita bersama...:)

    BalasPadam
  34. salam peja....
    thanks for the ilmu
    yelah..bukan senang nak tarik pembaca ke blog kita kan..
    kita pun kena lah usaha jalan2 kat blog kawan2 yang lain..baru ler diaorg datang blog kita...

    BalasPadam
  35. Peja,
    thanks for sharing the tips. Betul tu, kena rajin blogwalking dan blog sentiasa ber-update.

    BalasPadam
  36. terbaik.. tp trex nye blog mmg blog peribadi pun... huhuh... so x ksh sgt.. but nice info... hehhehehe.... thanx

    BalasPadam
  37. Info ni mmg bagus,bole laa saya praktik kt blog saya...TQ

    BalasPadam
  38. sawn: Betul tu... artikel menarik, barulah visitor bertambah.

    Hot Mama, z.u.n.a.i.d.a, Nor ' Atikah bt NorBaki,ct ajja, Cik Sara, Razis, ecah..merangkap anak cik nan, BuDaK JaWa, Miecyber, Amim, kayla frankie, nur, fyna: Semoga ianya bermanfaat.

    Aishah Faisal: Apa yang banyak?

    Epola: Semua org bermula dari tak pandai... Peja pun cmtu gak dulu. Sampai sekarang pun masih xpandai :D

    Abang Long, Nashays, Cik Rimau, LyNn'Azlina: betul, income tu sampingan je. kalau kita xkedekut menyebarkan ilmu, adalah something yg kita akan dapat.

    nursyamime, ecah..merangkap anak cik nan: kalau berusaha, dapat punye...

    apik pehe: haaaa, boleh dptkan ebook nye...

    fa10: blog Peja ni blog rojak je.

    Firdaus Kasim: Alhamdulillah, syukur... rezeki dari Allah...

    MAIZURA MOKSIN: nak kene tgk gak trafik... 10 UV ke 100 UV ke 1000 UV?

    Pirate: Betul3...

    sastraboy: bleh search kt pakcik google.. byk template free...

    BalasPadam
  39. sedang belajar nak bagi belog comot jadi menarik..huhuuu
    thanx for the info..^_^

    BalasPadam
  40. Assalam..

    Info yang berguna pada mereka yg tingkatkan traffic.

    BalasPadam
  41. tul tu..yang penting kena selalu BW, xmau mls2..nice tips!

    BalasPadam
  42. what a nice info....thx for sharing...will learn to improve it....see ya~ ;)

    BalasPadam
  43. Baru nak beli. Tapi sesuai untuk nuffnang je la.. haiz

    BalasPadam
  44. info dan tips yg sgt berguna...

    BalasPadam
  45. bestlah info ni...saye mohon share ye:)

    BalasPadam
  46. Alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

    Affiliate lagi ke ni?

    BalasPadam
  47. wah tip yg sungguh berguna nie (",)

    BalasPadam
  48. thanks peja.. boleh x kita tukar link?

    BalasPadam
  49. thanks peja.. boleh x kita tukar link?

    BalasPadam
  50. Aku blogging suka2.. nuffnang nie cuma cube2.. lainlah kalo nak fulltime.. so kena usaha up traffic..

    BalasPadam
  51. wah... tips2 menarik la...
    aku dah penah merasa cek nuffnang.. walaupun tak seberapa.. tapi itu sangat bernalai untuk dijadikan motivasi blog.
    Tapi jangan update blog semata-mata kerana nuffnang... :) hehe....

    BalasPadam
  52. wah dh ader modul jana pendapatan nuffnang...menarik nie peja....

    BalasPadam
  53. content is king.
    keyword setiap entri itu penting.

    terima kasih kerana sudi berkongsi.

    BalasPadam
  54. salam..sy berblog just utk kepuasan diri dan bukan mengejar duit drp nuffnang..kalau dpt tu..alhamdulillah..rezeki kan..

    BalasPadam
  55. Salam ziarah .....jom join heartbeat.....lagi best dari nuffnang....hehehe

    BalasPadam
  56. salam.. saya berblog untuk meluahkan apa yang ada dalam kepala...saya tak kisah dengan nuffnang.. janji puas...oyehhhhh

    BalasPadam
  57. nuffnang? saya ada blog yg 1K sehari..tak masyuk pun income bila letak nuffnang..nuffnang ke innity ke..same jer..memula ok la..lepas tu KO.

    BalasPadam
  58. Blog anda mencerminkan sifat dan sikap anda.:)
    Blog anda adalah tempet menjana pendapatan sekiranya kena dengan caranya.:)

    BalasPadam
  59. ye la peja..betul tu jgn menyombong..rajin komen kat blog org baru org pun rajin komen kat blog kita...kdg pelik jugak tgok belog seseorg tu...follower beribu tp yg komen seketul dua je,adakah owner blog itu seorang yg tk mesra? berbelog dgn ikhlas dan sambil semyum buat entry walaupun tk tahu entry kita dibaca @ tidak bak kata bro ben...

    BalasPadam
  60. huhuhu...sy baru belajar..
    blh bagi cara kat sy

    BalasPadam
  61. yaa .ouh .betul betul blog saya lebih kepada personal .kurang tulis isu semasa .tapi tak kesh sgt pasal pendapatan .:)

    BalasPadam
  62. bagus..thx coz bg pendapat.
    kawan2 seangkatan ku layarilah blog sy http://realitytvku.blogspot.com/

    BalasPadam
  63. info yang menarik thanx sebb sudi berkongsi...tapi saya nak tnyer pendapat awk tentang ini

    http://www.jiwakacau.com/2011/02/rahsia-nuffnang/

    harap dapat beri feedback

    nie email saya : zulkiflimally@gmail.com

    BalasPadam
  64. tips yang amat berguna ni peja...remedy nak dapat 50 UV sehari pun susah...tapi itu dululah...tapi sekarang ni masih juga belajar dan terus belajar...dan pada remedy yang paling utama content blog kena pastikan unik....baru nuff BE sentiasa melekat

    BalasPadam
  65. good ideas! :)
    tapi sy baru agi dlm dunia nuffnang, gt nak cube2 jee hehe

    BalasPadam
  66. me too abg pejal..tak reti la nk naikkan trafik blog.. ermmm...nak gak merasa duit nuffnang... huhu..

    BalasPadam
  67. konfius cket, pasal nuffnang tu. Camna ye dia income masuk? Unique visitor kena tekan iklan dia ker,? baru ley dpt duet..

    BalasPadam
  68. saya masih x arif dengan nuffnang nie...banyak kena belajar lg

    BalasPadam
  69. nuffnang kita dapat macam mana yer...saya masih x tau ler...adakah setiap kali orang timggalkan komen kita baru dapat naffnang nie?sape ader info,singgah kat blog saya yer

    BalasPadam
  70. nice tips tp tak berharap sangat..dapat alhamdullilah

    BalasPadam
  71. info yang sgt2 berguna. thankz!

    BalasPadam
  72. saya skang ni tak paham dah nuffnang ni..dlu2 every month masuk BE..ada satu blog saya skang ni dah 5 bulan satu BE pon takde..nak kata traffic tu tinggi sangat tak laa..tapi ade la dalam average 600-800 sehari UV..so skang ni dah tak bule la nak kata 'traffik = pendapatan nuffnang' setakat CPC campaign berbulan2 la nak kumpul nak dapat cash out RM50 tu..huu...sedih :((

    BalasPadam
  73. owh nak komen sket pasal ape yang ermayana a.k.a mrs mahzan tu cakap..pasal follower beribu tapi tak ramai komen tu..

    for me followers tu ada yang mmg orang follow suke rela sebab suke blog dier..or maybe orang yang follow tu dengan harapan yang orang yang dier follow tu akan follow dier balik...so for me followers tu cam tak signify ape2 sangat laa..

    yang penting traffic tu..sometime ade orang yang comments tu tak banyak pon..tapi silent readers diorang ramai..or maybe yang sampai from google search and just nak info jek..tapi malas nak letak comments..

    and ade gak kes kalau yang comment belambak2 tu sometimes kawan2 jek yang reply and dier reply balik..cam dah berchatting plak kat comment tu...tapi kalau blog2 yang glemer2 tu lain kes la..

    BalasPadam
  74. nice info kat sini...timakasih peja

    BalasPadam
  75. macamna nak ping ek post kiter.. emailkan ke zukhirman_ur@yahoo.com. Thanks sharing

    BalasPadam
  76. terima kasih diatas ilmu yg diberikan

    BalasPadam
  77. thanks a lot lah peja..nice info man! :)

    BalasPadam
  78. ntah, saya pun paham pasal nuffnang,..tapi dh setahun buat blog,..but unexpected,dapat jugak duit,..pasif income.

    BalasPadam
  79. typo*** tak paham jugak sebenornya pasal nuffnang ni,..

    BalasPadam
  80. terima kasih..saye nak cube tips ni..

    BalasPadam
  81. harap-harap ramaila blogger newbie baca sampai abis ko punyer entri ni, biasa dorang baca tajuk pastu komen pun tengokk apa yang orang komen...aku setuju sangat ngan buah fikiran ko yang bernas ni....

    BalasPadam
  82. hi, sy baru seminggu blogging...dan berharap bleh belajar dari blogger yg 'otai"..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.