Rabu, 23 Februari 2011

Kotornya



Mmm...baru2 ni, bapak sedara wife Peja melangsungkan pertunangan dengan wanita pilihan beliau. Jadi, sebelum pergi ke rumah tunang beliau, kami berkumpul kat satu tempat sebelum jambatan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Sementara menunggu semua ahli keluarga dan sedara mara wife sampai, Peja sempatlah jenguk2 kt semak samun saman tepi tempat kami berkumpul tu.

Ya Allah, terkejut Peja tengok, betapa kotornya + banyak sampah dibuang kat bahagian tepi tu. Peja rasa kesal sangat dengan apa yang terjadi. Peja nak salahkan si pembuang sampah yang langsung takde kesedaran sivik. Peja juga nak salahhkan majlis bandaraya sebab tidak ambil tindakan terhadap masalah ni.


Peja harap, ada wakil Majlis Bandaraya Kuala Terengganu yang membaca artikel ni dah mengambil tindakan atas perkara ni. Dahla tempat ni ramai pelancong dari luar Terengganu selalu berenti kat sini. Malu weeeeeiiii...






P/S: Peja perlukan sedikit bantuan daripada kengkawan blogger. Klik Sini untuk membaca permohonan bantuan tersebut.

-----
Jika anda suka artikel ini, KLIK SINI
Anda RUGI Jika Tidak Mendapat PENDAPATAN NUFFNANG, KLIK SINI
Panduan PERCUMA Tips Pemilihan Kerjaya Lepasan SPM, KLIK SINI 
Sertai eKursus Affiliate Mania secara PERCUMA melalui email, KLIK SINI
Jom belajar buat DADIH SEGAR dan jana pendapatan sambilan dengannya, KLIK SINI 
Panduan lengkap persediaan sebelum berniaga sehingga anda membina empayar anda sendiri, KLIK SINI
Nak awet muda? Nak penawar pelbagai penyakit? KLIK SINI

81 ulasan:

  1. Assalam, Faizal@Peja, pemandangan yg menyakitkan mata saya...eeeee...kotornye....

    BalasPadam
  2. emm kotornya..tgh bandar ke tu? tu la dulu kan Dr M kata malaysia ni byk tmpat kotor,tk mcm Singapore..very clean,sape yg buang sampah siaplah kena denda...kena kuatkuasakan undang2 gak,biar org tahu nk jaga kebersihan

    BalasPadam
  3. dan yg membuang sampah2 tu majoritinya adalah pelancong2 luar dari terengganu.

    BalasPadam
  4. Diharapkan pihak majlis perbandaran amik cakna akan hal2 sebegini.
    Memang betul Kaabah Bercahaya dlm google earth

    BalasPadam
  5. sedih tengok bila kotor macam ni...apa nak jadi

    BalasPadam
  6. peja, mak aihhh kotornye...hany selalu la lalu and tgk ada la budak2 lepak area sini, tp memang tak pernah berhenti la...tak sangka begini ropernye...

    BalasPadam
  7. malunye la klu tourist tgk alam sekitar kita mcm ni..malu..malu..

    BalasPadam
  8. eee kalau pelancong @ org luar tgk mmg memalukan.....dahler kita nie org islam....patut jaga kebersihan

    BalasPadam
  9. Apa yang di malukan sebb itu menunjukkan sikap masyarakat kita suka buang sampah bukan di kawasan yang tertera dalam blog peja malah di seluruh m'sia sbb tu byk nama nyamuk yang ada sejak akhir2..
    tepuk dada tanye la diri sendir

    BalasPadam
  10. klau kotor susah la aktiviti perlancongan akan lumpuh effect kepada ekonomi juga

    BalasPadam
  11. kat area batu pahat ni pun kotor jugak terutama tepi2 jln nk otw g parit sulong. klu lalang tinggi x npk la smpahnya. tp klu lalang dh kena potong kita boleh npk sampah putih2 tepi jln tu. xtau ler siapa yg buang. padahal mana ada siapa duduk kt tepi jln. hutan sawit byk ler..

    BalasPadam
  12. tanpa nama di atas adalah sy..apesal la plak x kuar nama..adeh..kali ni dh dpt.

    BalasPadam
  13. kotornyer...
    ish3...
    yg buang pon slh..
    yg xamik tindakan??
    emm

    BalasPadam
  14. kat malaysia ni dia tulis gak papan tanda jgn buang sampah denda bla bla bla... tp bawah papan tanda tu pon ada sampah.. mmg kurang asam jawa...

    BalasPadam
  15. boleh tahan gak kotornya. takde kesedaran sivik org yg buang sampah merata2 nie.

    Latest Entry Blog Razis "Gambar Perodua Alza M2 Edition"

    BalasPadam
  16. kenape tak de tindakan dari majlis perbandaran...hanya tgok dan lihat sahaja..

    BalasPadam
  17. memang kotor...harap2 orang berkenaan ambik serius...dan kepada org2 yang suka buang sampah merata-rata, harap dapat kesedaran..

    BalasPadam
  18. kt malaysia ni masalah kotor2 ni mmg sah ada..

    BalasPadam
  19. mane mane pon same je. tapi, tabik dan respek sangat2 kat tempat yang tidak macam ni. :))

    BalasPadam
  20. Hurrmm.. Bukan setakat kat situ je.. Rasanye kat mana-mana pun mesti jadi benda yg same kan?? Hehe..

    BalasPadam
  21. wah..harap2 pihak2 berkenaan amik tindakan lepas ni..x pun panggil karam singh walia terjah..hehe

    BalasPadam
  22. senang je buang sampah..
    isy..kurangnye kesedaran sivik..

    BalasPadam
  23. giler koto..
    slmber je orng buang sampah kt tepi2 2..

    BalasPadam
  24. tabiat semulajadi sebahagian penduduk m'sia. tambah sampah kat tempat orang buang sampah tapi bukan ditempat buang sampah yg ditetapkan.

    lagi gila boleh pulak dicampaknya bungkusan sampah di tepi highway. apalah punya manusia.

    BalasPadam
  25. aduii...malunya
    sepatutnya sbgai negara islam, kebersihan menjadi salah satu perkara yg pling utma..
    kalu pelncong luar negara dtng dan nmpk ni...lagi malu..naknak plncong dr singapore ke jepun ke us ke uk ke..

    BalasPadam
  26. Kotornya..entah bilalah kita akan berubah..

    BalasPadam
  27. permandangan indah macam ni aku dah selalu tengok bro. tiap kali aku lintas atas sungai klang je,sungguh indah sungai kita. nasib baik jambatan tu tinggi. kalau rendah,agaknya bau di hidung ku.

    My Popular post: Stalker kadangkala menakutkan

    BalasPadam
  28. mak iii....ape kotor sangat camtu..ni ade org yg tak keje nie.

    BalasPadam
  29. itu menunjukkan yang rakyat malaysia terlalu malas nak bergerak untuk buang sampah kat dalam tong sampah.....langsung takde kesedaran sivik....

    BalasPadam
  30. hurm.. tak tau nak cakap apa dah.. macam ni la ragam segelintir orang kita.. masih lagi minda kelas ke-3..

    BalasPadam
  31. semuanya bermula dari rumah.. kalau rumah sendiri pun tak bersih inikan pula nak menjaga kebersihan bandar..

    BalasPadam
  32. kotor sangat2...hmmm...yg dikesali adalah org yg buang sampah tu....
    mungkin pihak yg bertanggungjawab x menyedari hal ini...

    BalasPadam
  33. aku rasa kat tmerloh ni lagi bersih lagi dpd tmpat tu , ishish .negara bersih yg paling dkt dgn kta sngapura . ahh , malunyaa !

    BalasPadam
  34. Masalah mungkin selesai sekiranya pihak berkuasa menyediakan lebih banyak tong sampah......:)

    BalasPadam
  35. teruknyaaa!! aih. kalau pelancong2 datang tgk pn pngsan =,=

    BalasPadam
  36. eh lawa tu..dekorasi alaf baru...

    BalasPadam
  37. decoration tu..cuma decoration die ada unsur abstrak skit..haha

    BalasPadam
  38. masyaAllah, alam ciptaan Allah dicemari...

    BalasPadam
  39. ishhh..kotornye..malaysia ke ni..adehhh..malu kalo owg luar ngare dtg sini..pemandangan yg menyakitkan mate..

    BalasPadam
  40. masyarakat kita macam inilah,pengotor

    BalasPadam
  41. hmm...memang kotor..skg ni dkt pelajran sains...Najwa pun tgh belajar mcm mane nak elakkan pencemaran alam sekitar...laporkan dekat pihak berkuasa je :)

    BalasPadam
  42. ni sampah yang di buang dari dalam kereta yang sedang bergerak pantas..hehehe

    BalasPadam
  43. huh! ade lg kt negara kite tmpat yg semak cmtu??? oh tidak!!

    BalasPadam
  44. doh bakper ganu jadi kotor gtu..lama dop balik ganu..rindu2

    BalasPadam
  45. salah siapa jadi macam ni? penguatkuasa atau orang awam itu sendiri? tepuk dada tanyaler selera

    BalasPadam
  46. yang pasti bukan salah ibu mengadung. =)

    BalasPadam
  47. sampai bila akan ada kesedaran ini...

    BalasPadam
  48. tgk atas tenang, hirup udara..erkkk..busuk..huhu.sayang2...

    BalasPadam
  49. boo pembuang sampah merata.semoga suatu hari nanti kalau bukan pun mereka yang sedar.semoga sedar untuk anakcucucicit mereka.

    BalasPadam
  50. gara2 pembuang sampah, rosak pemandangan yg cantik huhu

    BalasPadam
  51. ish.. tak sedap betul mata yang memandang ni

    BalasPadam
  52. org m'sia mcm tulah,tong sampah perlulah ada dan tukang sapu kena juga bersihkan tiap hari.

    BalasPadam
  53. Assalam..

    Selain dr tugas majlis bandaran sikap masyarakat juga perlu berubah..perlu ada kesedaran sivik krn ia juga tanggungjawab kita bersama

    BalasPadam
  54. besalah klu kat malaysia ni ada tulis jgn buang sampah lagi dibuat..eheh baik tulis buang sampah disini.ahakz!!

    Terkini : dah cashout nuffnang ^_^

    BalasPadam
  55. dasyat nyer...buat la aduan rakyat.biar majlis pembandaran tak pandang remeh sikit.

    BalasPadam
  56. dah klik. sama2 kite banteras pembuangan sampah merata rata.

    BalasPadam
  57. memang mengganggu pandangan je..
    macam mane nak jadi negara maju kalau buang sampah pon merate2..

    BalasPadam
  58. Sikap manusia yang perlu diubah walaupun hakikatnyer "SUSAH"!

    BalasPadam
  59. jangan salahkan pihak majlis sahaja. memang sikap orang2 kita yang kena ubah...didikan dirumah paling penting ..

    BalasPadam
  60. memang masyarakat kita yang belum terdidik..xkan selamnya nak mengharapkan pihak berkuasa...

    BalasPadam
  61. ishh..xsangka..nampak cantik, tp kotor rupanya..

    BalasPadam
  62. ishh..xsangka..nampak cantik, tp kotor rupanya..

    BalasPadam
  63. seriusly pening tgok keadaan yang kotor ni...adesss...berat lag mata memandang berat lagi bahu memikul...sape la yg tak bertanggungjwb kan..sekarang kite tak menghargai bumi Allah ni, satu hari kalo bumi ini merajuk, barula kite mngerti betapa bernilainya bumi Allah ni..aish..tak paham..

    BalasPadam
  64. nape la ade manusia yg sanggup buang sampah merata rata

    BalasPadam
  65. Kotornya..jaga la ganu kiter ni..ganu comel sebenarnya tpi doh x comel bila jadi gini...huhu.

    BalasPadam
  66. kotornya..bla lh rakyat kita nak ubah mentaliti jd pembersih...

    BalasPadam
  67. salam peja..
    uii..mmg kotor betul.

    BalasPadam
  68. salam peja..

    haih..malunya tengok sampah..sape la manusia yang kurang kesedaran sivik ni agaknya ye..malu la org terengganu!

    BalasPadam
  69. itulah tabiat orang malaysia yang tak pernah berubah . .
    Malaysia niy cantik tapi KOTOR . .
    randah betul mentaliti rakyat kita . .

    BalasPadam
  70. sampah nie masalah biasa kat negara kite ni.... kalau nak cerita pasal kesedaran sivik... memang susah.. kalau boleh budaya nie kite kene lentur dari... kecik... bile dh besar mungkin boleh faham ape yg kite sampaikan... tapi dh liat.... untuk dipraktikkan.... jadi kalau betul2 kene lah bgtau awal2.... bak kate pepatah dilentur dari reb0ng nyer.. kalau dh jadi buluh.. alamat salam je lah...

    BalasPadam
  71. lahh . .bru taw mcm tu koto kt bawah tu . .selame ni zieya lalu aje,beti pun isi myak kt stsen tpi tuh ..koto yg amat . .um . .

    BalasPadam
  72. mampir nich...
    menarik sekali blog anda dan saya menyukainya..
    salam....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.