Isnin, 11 April 2011

Jangan Penting Diri

Peja geram betul dengan pemandu sebuah kereta tu yang memang penting diri yang amat. Setiap hari ahad, Peja tak tahu program apa yang dibuat kat surau depan rumah Peja ni. Yang datang, semuanya perempuan. Nak kata program agama, nampak sorang-sorang berpakaian cam nak gi kenduri je... Siap pakai kain belah pun ade.

Halnya begini, Peja tiap2 hari akan kuar kul 7 pagi untuk hantar wife pergi keje. 40km pergi dan 40km balik. So, pagi je dah 80km perjalanan Peja dan biasanya, dalam kul 8.30pagi, Peja sampai umah.


Program ni plak start dalam 8.30 pagi kot. Tiap kali Peja sampai umah, mesti ada sebuah kete vios ni parking depan umah tengah2 antara parking rumah Peja dan parking rumah sebelah. Secara automatiknya, die dah blok parking rumah Peja. Jadi, nak tak nak, Peja terpaksa parking belakang kete die dalam keadaan parking tak betul + kete Peja blok separuh jalan.


Tiap2 minggu dia parking camni. Sampaikan Peja tampal satu kertas "JANGAN PARKING DI DEPAN RUMAH INI". Tapi, nampaknya tuan empunya kete ni tak tahula tak reti membaca ke, sombong ke, penting diri ke ape...




Kengkawan tengokla sendiri camne die parking. Agak2nya, orang camni kita nak wat ape ek? Kesimpulannya, janganla kita penting diri. Tak baik wat camtu. Tengok, sian Waja Peja kene parking camtu...


Link takde kene mengena dengan artikel:
Kerap Gunakan Facebook atau Twitter? | Cerita Hantu Yang Paling Menakutkan! | Rahsia Maybank Yang Perlu Anda Tahu! | Menangi RM500 Dari Harian Metro | Sape Reza Salleh? | Pekerjaan dan Kesihatan? Mana anda pilih? | Jom Pandu Uji Proton Exora | Makan Coklat Dapat Hadiah?


Untuk mengelakkan anda terlepas sebarang info, tips, teknik, cabutan bertuah dan lain-lain dari blog faizalsyukri.com, sila masukkan nama dan email anda di bawah. Maklumat anda dirahsiakan dan tidak akan diberikan kepada mana-mana pihak.


Name
Email


75 ulasan:

  1. errrr... memang tak patut.. yelah, sebab dah menghalang tuan rumah nak parking plak. hmm sy pun x berapa gemar dengan orang macam ni...

    BalasPadam
  2. waduuuuhhh bisa ya seperti tuu

    BalasPadam
  3. letak HACKS kat cermin dia...
    tampal kertas notis tu kat cermin depan...

    BalasPadam
  4. kesian la peja kan. sbr yer..

    BalasPadam
  5. calarkan je keta org tu hehehe...idea jahat dr saya, tp jgn spi kantoi la :p

    BalasPadam
  6. orang macam ni, kena bagi betul2. tulis surat rasmi bagi by hand. miscommunication ni..

    minggu depan abg tunggu depan rumah, dia sampai je, abg bagi surat tu.

    BalasPadam
  7. hurmm tak pasal2 kita plak yg parking tak betol padahal parking lot kita. susah jugak camni kan...

    BalasPadam
  8. tampal terus kat kete dia..tp pakai gam gajah..haha..

    BalasPadam
  9. selekeh je orang macam ni.HAHA

    BalasPadam
  10. patut bakor jer keter tu.. hehehe

    BalasPadam
  11. adei...agaknya Peja kena conteng kat cermin atau badan kete dia la tu..tulis cam ni "kete awak cantik, tp nampak hodoh dan bodoh kalau parking depan rumah sy"..huhu

    BalasPadam
  12. sabo jer la .mmg ada org mcm tu.mamayung selalu kena pntang parking kita kosong ada jer yg numpang.tuannya entah di mana.duk flat tau2 jer la.Padahal parking tu mmg kita beli tuk ltk keta kita.Geram..

    BalasPadam
  13. EEE , tah ape2 la , sabor jea la kan -,- Orang da siap beri notis , langsung tak de effect , sembur jea dia uh , degil sangat =,=

    BalasPadam
  14. kita bakorr kita bakor!!

    BalasPadam
  15. Sangat mementingkan diri sendiri...
    Selalu gak kene orang macam nih, Pojie letak jer notis tuh kat wiper dia..
    Xpaham jugak tatau laa..

    PojiePooh; Hanya Satu...

    BalasPadam
  16. Apa jenis orang ni..tak faham bahasa Melayu ke? Kalau belajar agama situ maknanya bukan belajar agama la tu sebab dah menyusahkan orang..Tahap pemikiran tinggi takde pada orang ni...

    BalasPadam
  17. agaknye die sengaje kot, tengok depan 2 macam banyak ruang ag.huu..manusia manusia~

    BalasPadam
  18. memang anti orang yang mcm ni.. kita bako jer

    BalasPadam
  19. hahaha..cian peja..wat nga kertas gitu x nmpk bro..kena beli banner kain rentang tu..hehehe

    BalasPadam
  20. jgn buat benda2 tak elok peja, lain kali tulis lagi satu nota.. jgn parking kat sini tolong parking kat depan pintu rumah saya, nanti saya tolong basuh keta anda sekali...huhuhuhuhu

    BalasPadam
  21. memang patut buat notis cam tu.. orang tak reti nak pk..

    BalasPadam
  22. nak ajar org macam nie senang je peja, pakat dengan jiran sebelah, bila dia datang, himpit kete dia, peja impit belakang, jiran impit depan, impit rapat punya sampai dia memang x bleh kuar, so nanti dia akan minta peja atau jiran alih kete, masa tu cuci kasi bersih....biar dia tau. kalau kat U, kalau kita parking tempat lecture, silap hr bulan esok baru bleh kuar, lecturer blok kete, pas tu dia balik tumpang kawan dia, so kete kita kena blok lah sampai besok..berani buat lagi?sendiri pahamlah

    BalasPadam
  23. memang tak reti bahasa tu....
    kita bako dia..muahaha

    BalasPadam
  24. betul tu..mmg tak reti bahasa...kalau yg parking tu adalah org2 yg pergi program agama tu....aishhh maleh ler nak cakap..sesetgh org mmg camni...ikut suka hati mak nenek dorang jer...pernah juga terjadi kat umah lieza...masa tu we all keluar ler..weekend biasa la kan..pas tu ada ler jiran ni buat kenduri...pastu salah sorang tetamunya parking kete betul depan pagar..bila we all balik nak masuk umah pun tak leh..park jer kat luar...sakit hati kan...tak pk langsung...

    BalasPadam
  25. jom ziarah kat awak ni, makasih sudah ziarah kat saye plak

    BalasPadam
  26. tak patut betulkan..
    tapi situasi tue berlaku kat rumah my mom..
    jiran depan tue suka2 jer parking kat tempat parking kami..
    bila parking kat tempat die, tahu pulak marah..
    tahlah..
    susah nak cakap dengan orang camnie..

    BalasPadam
  27. tak patut betulkan..
    tapi situasi tue berlaku kat rumah my mom..
    jiran depan tue suka2 jer parking kat tempat parking kami..
    bila parking kat tempat die, tahu pulak marah..
    tahlah..
    susah nak cakap dengan orang camnie..

    BalasPadam
  28. mcm arahan menteri lak...jangan tngkap datuk T..dakwa anwar....haha

    BalasPadam
  29. letak jer note tu atas keta yg suka parking.. mcm kak syg buat.. tulis besar2 kasi dia namoak.. kalau dia buat lagi mmg tuan keta tu tak faham bahasa.. heeeee...

    BalasPadam
  30. opsss... mcm kakak sy buat.. pembetulan..

    BalasPadam
  31. ya penting diri sendiri nampakanya, kan jelas menghalang jalan masuk ke rumah...

    BalasPadam
  32. alahai..mmmg x patut sgt2. tp kna tegur secara berhemah. kalau x kena cara blh bergaduh nanti. cuba tampal kertas 2 kat cermin kereta dia. cuba ngan kertas A4 dlu. kalau x menjadi gak guna kertas A3..A2..A1 n seterusnya A0..kalau x reti2 gak mmg kena jumpa face to face.

    BalasPadam
  33. hish macam2 la...senang cite kita bako je..hehe

    BalasPadam
  34. elok bersemuka lebih cepat selesaikan masalah. tapi kena guna bahasa yg sesuai, maklumlah dgn 'makcik2' ni bahasa kena jaga, silap cakap kita pulak yg dipersalahkan.

    BalasPadam
  35. dia nak tayang vios baru tu nampak gaye sampai dan notice pun wat dek jer....apa lagi Peja, kita bako ! kita bako ! hehe..gurau jer...

    BalasPadam
  36. encik peja tggu la kat depan umah..jumpa je terus face 2 face ngn pemilik kenderaan tu...cakap baik2 ngn dia yg cara dia parking tu mnyusahkan org je

    BalasPadam
  37. encik peja...lenkali himpit jer kete dia tu, sampai dia x boleh keluar, biar tunggu dalam sejam baru alihkan kete tu, lain kali makcik tu beringat ler....

    BalasPadam
  38. adoi...tak bersalah ke org tu buat gitu...ish3

    ~saba jek la...

    BalasPadam
  39. kalau dah banyak kali kita bagi tau.. dia tak nak dengar... lebih baik kunci jer tanya kete tu... bila tuan dia nak balik baru dia tahu nak cari dgn sape.... kes macam ni dah melampau...

    BalasPadam
  40. sdr peja,

    Bagi sy masalah ni remeh shj. Kalau dh biasa mcm tu, sdr boleh pergi ker surau yg dimaksudkan dan cari tuan punya kereta, Jika ada ceramah/program, sdr boleh mencelah berjumpa dgn penceramah minta tuan punya kereta sekian2 alihkan kereta.

    jgn masamkan muka sebaliknya beramah sahaja. Itu lebih baik, sambil tu bgtau supaya dia park dgn cara yg tak menghalang laluan keluar masuk. Dlm dunia ni mmg ramai org yg tak prihatin dan kita boleh ajar mrk dgn cara yg baik.

    Mudahan dgn cara itu treqki kita akan bertambah berkat, mana tahu bila sudah kenal dapat bupa jual produk. Sekadar pandangan. t/kasih kerana melawat blog resipi saya. Silalah ke blog tupperware pula :)

    BalasPadam
  41. memang ramai org2 yg pentingkan diri ni

    BalasPadam
  42. macamlah kereta dia tu lawo sangat kan peja..buruk je..hahahaha..org mcm ni la selalunya kena pulau oleh oleh masyarakat dan jenis tak reti bahasa..walaupun dah di tampal mcm tu pun tak faham2 bahasa jugak lagi..tulis bahasa cina taipei la peja mana tau kot2 dia faham..huhu

    BalasPadam
  43. mungkin dye xpaham bahasa melayu kowt..
    cuba try tulis endlish plak..
    hu3..apa la..
    jgn jd penjual ikan oke:)

    BalasPadam
  44. ntah pape jew...dah lar termsuk kawasan owg..nyusahkan jew...sound depan jew senang tp ckp elok2..owg mcm nie kalo kite sound gns nt die xmakan saman

    BalasPadam
  45. lain kali kena letak kong, tanda 'dilarang parking' kt situ,untuk kete no,xxxx, sahaja.

    BalasPadam
  46. klu nk "bg" cara baek, tulis notis n tampal kat cermin keta dy...

    tp klu nk bgi yg terbaek, pancitkan tayar keta dy...hahaha...

    BalasPadam
  47. haha~ agaknye dye rabun tak.. pasni.. letak notis atas kereta dya pulak.. tulis besar2..

    BalasPadam
  48. terdesak la tu ~
    tak pikiaq org laen dh !

    BalasPadam
  49. teruk benor perangai..menyusahkan orang lain je..

    BalasPadam
  50. mmg pentigkan diri...tak pikir pasal tuan rumah macam mana kan....ishhh..ishhh...kita bakor ajer...kita bakor..he..he..he.

    BalasPadam
  51. sabor jelah...
    idea la_abwa tuh mcm bgus jer..sgt bhemah n bhikmah.... :)

    BalasPadam
  52. nak kena guna ayat kasar ke baru nak faham.. kalau org buat kat dia tau nak marah, tapi dia buat kat org lain dia tak kisah pun.. buta perut!!

    BalasPadam
  53. wah!
    samseng betul tuan keta tuh...
    hentak kang baru tau...

    BalasPadam
  54. itulah masalahnyer.. ckp salah.. tak ckp pon salah..

    BalasPadam
  55. hehe..biasal manusia..selagi x jd pape kat keta dorg 2, x gerak punya..ehhe...slmat kenal..;)

    BalasPadam
  56. Kita bakor aje vios tu hehehe

    BalasPadam
  57. peja tau x...org cam nie cik V panggil berok jer...sbb haiwan jer yg x der ati n prasaan n x tau fikir keentingan org lain...bile something happen kat keta sibuk meyalahkan org lain pulak...itu lah org kiter nie...name jer melayu tp makin tinggi langit di junjung makin tinggi r smbong n bongkak tu....

    BalasPadam
  58. eeeee...itu namanye sombong..kalau dia xsombong pegilah jumpa org yg tulis tue...selfish betul...

    BalasPadam
  59. semua nak jadi hantu kak limahhh...
    hahahahaha

    BalasPadam
  60. Try tido atas keta dia.....takpun ikat reben....mesti insaf dia...susah orang tak pikir susah orang lain ni...

    BalasPadam
  61. saya suka fikir mcm ni... tiap musibah dan kesusahan tu ada ganjarannya. Insyallah peja akan dapatnya di sana nanti... kalau sabar kerenah mereka.

    pakat2 le dgn kawan2 kat taman tu jumpa ramai2 & nasihat dia dgn baik... jangan cepuk lak... takut jadi kes polis, kan susah

    BalasPadam
  62. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Jom Terjah entry terbaru ??
    pilihan motorsikal kupcai terbaik
    Sikap pentingkan diri? ohhhh. yang ini aku yang terasa sendiri apabila seseorang itu pentingkan diri sendiri ia tidak akan kemana.

    BalasPadam
  63. kalo cmtu calor2 jelah kete dia..nmpk gaya cam xsyg kete je huhuhu

    BalasPadam
  64. kite bako..~!! bako... hahaa

    BalasPadam
  65. Sabo je la....bako pun tak bole settle masalah. Jumpa jer face 2 face.

    BalasPadam
  66. aah kan..hape ke bende la tuan pun ye kete tu..memang kadang2 ade jugak manusia yang xmakan saman..

    BalasPadam
  67. Salam admin,

    Saya rasa orang macam ni kategori mereka yang pentingkan diri sendiri.Sampai dah tampal kertas pun masih tak peduli juga.

    BalasPadam
  68. kih3!cmpe cmtuh skali kn.pasni psg signboard je kt dpn uma tuh.NO PARKING =P

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.