Selasa, 3 Mei 2011

Malang Tidak Berbau

Maaf la sebab Peja tak sempat nak update blog, tak sempat nak reply kt chatbox dan tak sempat gak nak reply komen kengkawan2... Memang malang takde bau...

Gambar Ehsan Pakcik Google

Hari sabtu lepas, family Peja telah terlibat kemalangan di Juru (Ntah Penang ke Perak Juru ni). Asalnya, kete depan yang brek emergency, tapi ayah Peja sempatla brek dengan jarak 20meter dari kete depan. Tapi, kete belakang yang agak laju, telah merempuh kete ayah Peja dengan kuat sangat dan mengakibatkan kete ayah Peja meluncur ke depan dan BAAANNGGGGG, langgar kete depan.

Bonet belakang kete ayah teruk sangat. Kalau kene kete myvi atau viva, tentunya cedera parah adik2 Peja... Syukurlah semua selamat.




Hari yang sama jugak, Peja ngan adik Peja sorang lagi, pergi ke sana untuk ambil mak ngan adik2 Peja dan bawak balik Terengganu. Ayah stay kat sane 3 hari dan balik dengan flight.

Tup tup, hari ni plak 3 malang yang takde bau hampir2 jadi kat Peja... Yang pertama, seekor kucing dari sebelah kanan jalan, tibe2 berlari melintas jalan. Peja tak sempat nak elak dan tak sempat nak brek sebab ada kereta follow kat belakang... Akhirnya, tamatlah riwayat sang kucing hitam.


Yang kedua plak, ade sorang pakcik menunggang motosikal. Peja nak potong die, tibe2 die boleh plak menukar haluan moto ke tengah2 jalan. Mak datuk, terkojut Peja dan terpaksa masuk ke laluan sebelah untuk elak pakcik ni. Ai, kalau ade kenderaan lain dari depan, al-marhumla Peja....

Yang ketiga, ade sebuah bas ni. Ni jalan double lane... Bas ni die pasang signal ke kiri, tapi tibe2 die masuk kanan. Apa ke bangang drebar bas ni!!! Hampir2 nak rempuh kete Peja... Adei, nasib2...


Itulah risiko kat jalan raya. Kite dah hati2, tapi orang lain plak yang mabok. Kesimpulannya, berhati2 di jalan raya (huhuhuhu, takde idea dah ni).

Oklah, sampai sini je la dulu. Haaa, nak maklum sikit, kepada sape2 yang berminat nak join Mini Seminar Usahawan Internet Pantai Timur di Kota Bharu pada 7 Mei 2011, sila ke http://impantaitimur.com untuk mendaftar.


Link Tiada Kene Mengena Dengan Artikel:
Kerap Gunakan Facebook atau Twitter? | Hadiah Bernilai RM18,000 Menanti Anda!!!! | Tembikai Gergasi di Kuala Lumpur | Makhluk Pelik di Jalan2 KL | Beban Polis Bertambah | Sape Nak Jagung? | Impian Kanak-Kanak | Kesusahan Ibu Tunggal | Perhatian Pengguna Rexona! | Kejadian di Perhentian Bas | Sape Reza Salleh? | Perlumbaan ChurpChurp dan Hadiah Menarik | Senang Je Nak Menang | Bersosial Dengan Digi | Digi Malaysia Facebook | Ganjaran Digi.. Wowww | Andakah Jutawan Seterusnya? | Facebook, FTW! | Sedap Ke Berri? | Kisah Ibu dan Anak | Pandu Uji Proton Exora | Hargai Ibu Anda | Hiburan Power Dengan Hypp TV | Apa Jadi Kalau Takde Internet?

Untuk mengelakkan anda terlepas sebarang info, tips, teknik, cabutan bertuah dan lain-lain dari blog faizalsyukri.com, sila masukkan nama dan email anda di bawah. Maklumat anda dirahsiakan dan tidak akan diberikan kepada mana-mana pihak.


Name
Email


34 ulasan:

  1. oh..
    nasib baik jg kn..
    mmg bnar, musibah ada d mana2, kdang2 kcuaian orang lain buat kita merana..

    BalasPadam
  2. nasib selalu ada, kerana nasiblah kita selamat, tp masih ramai yg selalu salahkan nasib

    BalasPadam
  3. oh,begitu crt nyer peja...macam-macam dugaan Allah..

    BalasPadam
  4. itu la bila kat atas jalan ni, kita plak nak kene jaga pemandu/penunggang yg lain. dorang ni x reti ke nak berhati2. igt jalan tuh dorang sorang punya ke. wah marah.hihi

    BalasPadam
  5. lebih berhati2..walau di mana kita berada..maut jgn dicari tp kalau dah ajalnya tak boleh nak elak pon...sentiasa mulakan perjalanan dengan kalimah Bismillahirahmanirahim...insyaAllah mendapat perlindungan dari musibah NYA.

    BalasPadam
  6. Salam..ada org tua2 kata, musibah yang tertangguh dari terjadi tu adalah amaran sebab kita dah buat salah dan supaya kita cepat2 bertaubat..entahlah

    BalasPadam
  7. salam.. thanks sebab asek anta email kt saye..
    mungkin ada hikmah disebalik sume yg berlaku tu.. saya sendiri pon kadang2 terleka di atas jalan raya.. Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur saya.. hope awak tabah hadapi semua dugaan :)

    BalasPadam
  8. Fuh..nasib baik Peja tak apa2...stakat kucing jalanan tu, nyawa manusia ni lebih berharga..pda pendapat gua je la..gua pun pernah gak terlanggar ayam, anjing, ular, dan macam2 lagi la..nak elak pun membahayakan nyawa kita pulak kan..dilema..

    BalasPadam
  9. ish2..peja ni..itu sebab perkataan "nasib baik" wujub..berhati2 ya

    BalasPadam
  10. Assalam... alhamdulilah x der sesiapa yang tercedera...

    Berhati hati di jalanraya...

    Layanzzz ajer

    BalasPadam
  11. alhamdulillah semua nyer selamat =)

    BalasPadam
  12. waah sungguh baik nasib teja selamat, memang Allah adalah maha segalanya

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah....syukur semuanya selamat...

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah..naseb baek selamat..ngeri tgk berita sekarang nie kes2 accident yg terlampau. Masa saya posting kat Emergency dulu pon ramai orang accident nak2 time hujan...memang kitorang nie xcukup tangan time hujan..ramai benor yg accident

    BalasPadam
  15. nasib baik peja xde pape..

    BalasPadam
  16. kalau kite dah pandu baek2....tp owg len ada ke pandu macam kite gak?

    BalasPadam
  17. jd hati2 di jalanan sepjg masa..

    BalasPadam
  18. Malang memnag tak berbau kalau berbau masam wooo... hahahha

    -----------------
    DDczone Update Setiap HAri ... Jom ke sini

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah nasib baik tk ada apa-apa, malang tk berbaukan seharusnya kita sentiasa berhati-hati

    BalasPadam
  20. alhamdhulillah selamat..

    BalasPadam
  21. Pemandu kat Malaysia ni sangat teruk
    Serius masing - masing pentingkan diri sendiri
    Kalau lampu signal yang sesenang tu pun taknak bagi
    Memang senanglah nahas di jalan raya
    Pastu masuk highway bawak nak lebih had laju
    Serius benci gile dengan segelintir pemandu2 yang tak bertamadun ni

    BalasPadam
  22. ingatkan gambar kete tu faizal punya... nasib baik la selamat.. yang bas tu ngeri kot.. menakutkan..
    p/s aku rasa macam gay la pulak bila baca nama peja.. hummm.. sory ye.. just cakap apa yang dirasa...

    BalasPadam
  23. betul...malang tidak berbau. Kejahatan merajalela tanpa di undang, accident bisa terjadi dimana saja... kita sendiri yg harus selalu waspada.... seperti kejadian laknat yg terbaca dibawah ini...

    Istri bersalah Suami mencabuli..

    BalasPadam
  24. sebab tu mak selalu pesan...bace doa tu...kadang2 unexpected things can happen...insyaAllah bile bace doa Allah jage kte...tp kalau da nk jd...jd juge...wallahualam...

    BalasPadam
  25. nak singgah sini boleh tak?tak mau letak dalam chat box, nak letak dalam komen..heh..

    www.rez90.blogspot.com

    BalasPadam
  26. berhati hati peja...malang tak berbau....

    BalasPadam
  27. kami pernah alami saat2 begini dulu masa hampir nak kahwin, mcm2 hal terjadi, kereta dilanggar org 3 kali kalau tak silap. tapi kita muhasabah diri, mungkin ada silap kita dimana2....

    BalasPadam
  28. mak aihhh... takut dengar. hati2 ye..

    BalasPadam
  29. sib baik takde ape ape berlaku .... moga semuanya selamat ...take care ok ;)

    BalasPadam
  30. Dasyatnye... Tak sangka ada pemandu macam tu terutama bas yg jalan tgh2... ish3...

    BalasPadam
  31. betul. Kita dah cukup hati-hati, belum tentu orang lain akan hati-hati..

    BalasPadam
  32. Apa yang dapat saya simpulkan daripada cerita Peja ini:

    Saya teringat nasihat guru driving scholl masa saya ambil lesen memandu dulu.. Beliau seorang yang suka membebel..

    Tapi ada satu ayat yang sampai sekarang terngiang-ngiang di telinga saya setiap kali saya bawa kereta..

    "Baik kereta elok-elok.. Malang tak berbau.. kalau malang tu ada bau durian ke, mangga ke, kita boleh tahu.. Dan kita boleh elak.. Tapi kalau dah takder bau ni, kalau tak berhati-hati.. Bila-bila masa sahaja boleh terkena"

    Entri Terkini Blog saya:
    Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular Dapat Menarik Trafik Ke Blog Anda??
    Apakah Sumbangan Atau Kebaikan Pertandingan Ini Kepada Rakyat Malaysia
    Mohon Peserta Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular Menyemak Status Pendaftaran Blog Anda

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.