Selasa, 8 Mac 2011

Khas Untuk Pelajar Lepasan SPM, Cikgu2, Kaunselor2 dan Ibu Bapa

Tahniah diucapkan kepada semua pelajar yang telah menduduki peperiksaan SPM pada tahun lepas. Keputusan SPM rasanya dah tak lama. Peja pasti ramai adik2 lepasan SPM tengah berdebar2.

Cikgu2 dan kaunselor kat sekolah pun tentunya berdebar untuk mengetahui keputusan pelajar sekolah masing2. Samaada ranking semakin naik ke, makin turun ke atau maintain je seperti dulu2...

Ibu bapa, abang2 dan kakak2, pasti nak anak2 atau adik2 mendapat keputusan yang cemerlang. Semestinya keputusan yang cemerlang menjadi satu kebanggaan bukan saje kepada calon SPM sendiri, bahkan ibu bapa sekalian.

Tetapi, saya pasti, ramai dikalangan pelajar lepasan SPM sendiri yang masih ragu2 dan tidak tahu hala tuju sebenar selepas ini. Apa pilihan yang ada?
1. Universiti.
2. Kolej Matrikulasi.
3. Pengajuan Luar Negara.
4. Politeknik.
5. Kolej2.
6. Tingkatan 6.
7. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).
8. Akademi Laut Malaysia (ALAM).
9. Kursus Ketenteraan.
10. Kursus Penerbangan.
11. Institut Pendidikan Guru.

Sempena itu, seorang guru iaitu Cikgu Loh atau nama sebenar beliau, Muhd Khairul Fakrullah, telah menyediakan satu Rujukan Informasi Kerjaya Lepasan SPM.




Panduan ini amat sesuai untuk semua pelajar lepasan SPM, cikgu2 yang mengajar subjek SPM termasuk kaunselor yang akan memberikan panduan kepada pelajar calon SPM tahun ni dalam memilih kerjaya pada masa akan datang. Ia juga sesuai untuk ibu bapa, abang2 dan kakak2 pelajar lepasan SPM, dalam membantu anak2 atau adik2 memilih pendidikan atau kerjaya yang sesuai selepas SPM.

Panduan ini mengandungi 6 modul + 3 bonus yang WAJIB dimiliki oleh semua pelajar lepasan SPM. Untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai panduan ini, layari http://bit.ly/lepasanspm.

Semoga berjaya!



-----
Jika anda suka artikel ini, KLIK SINI
Nak awet muda? Nak penawar pelbagai penyakit?



13 ulasan:

  1. hehe..mase apik abes spm dulu pon xtau gak nk pilih mane..tp skang da dapat...rezeki la tu..hehe

    BalasPadam
  2. ehehe... dulu dah tau nak pilih apa..skrg je buntu x tau nak tentukan hala tuju kemana..huhu

    BalasPadam
  3. Wahh..u allz..gud luck la babe i ucapkan..moga kjayaan bersamamu..

    BalasPadam
  4. relek bro .. :_) saja nak bergurau. nak tengok reaksi .. :P

    ada salah silap harap di maafkan

    BalasPadam
  5. da tahu result baru tahu kena pergi mana.hee.

    BalasPadam
  6. wooo sekarang sudah canggih woooo nanti nak beli lah ebook ni bagus
    RM 200 untuk blogwalking

    BalasPadam
  7. banyak peluang untuk melanjutkan pelajaran sekarang ni bukan macam dulu

    BalasPadam
  8. buat adik2 lepasan SPM, buatlah pilihan yg tepat...pilihan anda skrg akn mnntukan msa depan anda...

    BalasPadam
  9. alhamdulillah dgn bimbingan abg, cikgu n rakan2..xtersilap lgkah pas spm dlu tu..hehe..pe2 pon..memg bgus entry ni..keep it up :) hehee

    BalasPadam
  10. bagus betul lah peja..bee dulu2 sendiri nk cr semua skrg dah senang kan..

    BalasPadam
  11. betul tu bee.... dulu2, nak kena tanya orang tu.. nka kena tanya orang ni.... takde orang nak beri free kalau kita tak cari.. hahaha...

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.