Khamis, 24 Mac 2011

Tips Bangun Tidur Awal

Kali ni Peja nak berkongsi tips dan teknik camne nak bangun tidur awal.

Gejala bangun lewat ni sering kite kaitkan dengan tidur lewat. Ade jugak orang yang tidur awal, tapi bangun tetap lewat jugak. Ala, kes terpencil je ni...

Gambar search kat uncle Google... kejam betul jam loceng ni kejutkan orang...



Biasanya, orang yang jenis tido lewat ni adalah orang yang suke sangat menghabiskan masa siang dengan tido... Siang tido sampai 6, 7 jam... Memang la tak ngantuk sebelah malam.. aisyeh...

Oklah, ni tips nak bangun awal:

1. Semestinya kene tidur awal (huhu, Peja pun tidur lawat gak... tapi maksimum kul 1 pagi la).

2. Masa nak tidur, niat nak bangun awal, nak solat subuh awal. InsyaAllah akan terbangun gak nanti.

3. Ade sesetengah HP bleh set banyak2 alarm... Peja selalu set alarm kul 5.30pg, 5.45pg, 6.00pg, 6.15pg dan 6.30pg... Kalau alarm pertama kite tak terbangun @ dalam tak sedar kita offkan alarm tu, kurang2nya ada lagi alarm lain bakal berbunyi.

4. Kalau boleh, jangan matikan alarm yang terngah berbunyi... HP / jam loceng perlu diletakkan di tempat tak tercapai tangan anda...

5. Masa tidur, elakkan dari menggunakan bantal bucuk dan selimut... bior tak selesa.. huhuhu... awal2 pagi dah rasa nak terkuncil... kompom bangun gi tandas...




Haaa, itu ajelah tips dan teknik ringkas untuk bangun tidur awal... Kalau kengkawan ada benda nak tambah, komenla sikit :D


Link takde kene mengena dengan artikel:
Ingin memasuki tajuk muka depan akhbar Metro? | Rahsia Misteri Telah Terbongkar! | Jawatan Kosong Says.My | Macam-macam Drama Korea Di Sini | Negeri paling hijau | Sape Reza Salleh? | Macam-Maca Benda Free Dari Digi | Sape Nak IPhone 4? | Kumpul Mata Ganjaran dengan Bonuslink | Opera Mini untuk handphone + peluang menang handphone HTC Mozart! | Tunaikan Saya!

-----
Jika anda suka artikel ini, KLIK SINI

Nak awet muda? Nak penawar pelbagai penyakit?

Iklan Anda Di Sini (RM10 sebulan)

53 ulasan:

  1. huhu~ wah2 hebat2 , eqa try .. huhu~ p kadang2 x sedar pun alarm bunyi.. now eqa cuba letak alarm jauh dari eqa , jadi if bebunyi kita kena berjalan utk tutup alarm , bila da berjlan kurg la rasa ngantok kita .. huhu~ .-eqa- account ke-2

    BalasPadam
  2. semua dh pernah buat. tapi ssh nk bgn jugak. cmne. hee. :p

    BalasPadam
  3. haha..zaman study dulu camni la.liat bgn pagi..tp skrng dah ada jam loceng otomatik..sape??haha..anak dara i la..hehe

    BalasPadam
  4. haha tu mmg tips yg bgs utk bgn awal...

    BalasPadam
  5. buangla toksin2 dlm bdan tu..
    bila byk toksin, bdn slalu letih dan penat..
    bila dah baring nak tido, memang tak ingat dunia dah..
    tu sampai terlajak tido..

    BalasPadam
  6. hehe den punye tips, set alarm kt enset(bunyi paling annoying n kuat) 3 kali.
    set 3 kali waktu yg dekat2 hahah letak jauh jugak wakakak

    BalasPadam
  7. sandx pon mmg liat nk bangun ape yg brother peja wat tu, kunci jam bnyk2 tu pon sandx mmg dah amalkan...haha

    BalasPadam
  8. ada satu lagi tips..
    nak bangun tepat pada waktunya

    sebelum tidur
    baca surah al-kausar 7 kali.
    then niat nak bangun kul berapa
    insyaAllah..

    saya dah try. memang akan automatik terbuka mata tepat pada waktunya~

    BalasPadam
  9. slalu snooze kan nset...tgk2 da lwt...haha...

    BalasPadam
  10. eh, kebetulan pula.. sy baru buat entri mcm nie 2 minggu lepas.. kalo nak taw byk lg tips klik link di bawah.. hehe

    http://firdauskasim.blogspot.com/2011/03/tips-untuk-bangun-pagi.html

    BalasPadam
  11. mak kiter slalo nasihat yang niat kena pasang utuk bgun subuh,,n bantall dgn selimut xde x bole tdo huhuh,,nk jugak!!

    BalasPadam
  12. selain baca surah dan berbiat, sebelum nk tidur tu tepuk2 bantal..
    nak bgn pukul tiga, tepuk tiga kali dan berniat nak bgn pukul tiga..

    BalasPadam
  13. hahah.. semua tu dh buat.. mmg bangun pastu tidur balik.. heheh..

    BalasPadam
  14. Asyrafeqa: Haaaa, mmg pun... kalau dah bangun, kebarangkalian nak tidur balik, susah sikit...

    Budak-N: Xtau nak cakap cmne lagi.. kene simbah air kot.. huhuhu.. gurau je.

    Ummi Amna: Haaa, jam automatik pun ok ape :D

    Asyraf Camaro, Cayril Ikhwan, Shazwan: Semoga mendapat manfaat :D

    Scha Ara: Cmne nak buang toksin tu ek?

    aien: huhuhu, Peja xleh wt volume kuat2... terkejut :D

    Wan Sandx: Dah wt ek? xjadi gak ke? huhuhu, xleh nak kate ape2 la...

    Cik NurulZaty: Waa, tips yang bermanfaat. TQ ye :D

    nairaariaa: Tu xleh ltk hp dkt2...

    Firdaus Kasim: Haaa, blh exchange tips la :D

    wanacesh: huhuhu, same cam Peja.. bantal golek tu wajib.

    Scha Ara: uik, kalau tepuk separuh, cmne?

    mr.sYaH: aisyeh, kronik la kalau cmtu :D

    BalasPadam
  15. teman pulak idak peronah ngunci jam loceng sbb teman bangun ngikut bunyi ketapi sure bangun awei (5.30 pagi) kalo ketapi idak lalu, maka terlajak ler teman....

    BalasPadam
  16. nanti rasa macam rugi battery lak telefon tuh nant. heh.

    BalasPadam
  17. terbaek la tips tu...

    selalu kalau delay2 bangun... terlajak gak akhirnya...

    kihkihkihkih....

    not good kan...

    BalasPadam
  18. hahah! yg last tu yg tak bole blah.. klu nak tekucil dekat atas katil jugak, amcm?

    BalasPadam
  19. amalhaj: Peja gak xde keteapi kat terengganu ni... replika kepala keteapi ade la...

    hazari.: ala, xrugi sgt batt tu...

    IxoR@: tu r, jgn cube tangguhkan utk bgn... akibatnye... huhuhuhu... terlajak la...

    Shazmiey Abdurahman: glup... xtau nak komen ape la..

    BalasPadam
  20. tq peja..tips no dua tu mmg btul2 berkesan saya slalu buat..=)

    BalasPadam
  21. delour: InsyaAllah menjadi kalau kite niat baik :D

    BalasPadam
  22. hahaha..tips yang bagus..nati apik try buat..

    BalasPadam
  23. biasakan tidur awal pada waktu yang sama setiap hari. tidur kena cukup berkualiti ye anak2.. :-)

    BalasPadam
  24. masa tdo dan bangun kalau boleh kena sama setiap hari, sebab jam biologi dalam badan kita akan set pada masa sekian mamat/ minah ni akan buat sekian. sama gak macam makan, kena makan ikut masa yang lebih kurang sama. klu x asid dah keluar makanan x sampai lagi. sekadar contoh, =)

    p/s: jom la ramai-ramai
    JOIN CONTEST KAT SINI
    .
    CUMA KOMEN DAN MENANG!
    =)

    BalasPadam
  25. ahaks, semua dah try cume satu aje yg belom..letak jam or hp kat tempat yg tak leh capai..ngelat kan, ahaks..

    BalasPadam
  26. minum air sebelum tidur.biar bangun tidur je rasa nak pergi tandas.

    BalasPadam
  27. suruh roomate simbah air pun salah satu cara bgn awal kan ? hahahahaa =)

    BalasPadam
  28. salam, info yang menarik.

    BalasPadam
  29. bunyi alarm dah lali la dengar. tak berkesan lagi :\

    BalasPadam
  30. nak kena orang lain kejut gak baru boleh bangun huhu!

    BalasPadam
  31. ok..cara set alarm peja same dgn elyn!!!
    hoyeahhh! tapi elyn kadang2 tak sedar gak..=.=
    tdo mati la katekan..ngahahaha...

    BalasPadam
  32. alaaaa.. kalu xde bantal bucukkk xlena laa tdooo ngeeeee... tq 4 da info yeee

    BalasPadam
  33. apik pehe: dah try buat x lg?

    blog-tips-kurus: kul brp ok disarankan tido?

    geekz36: tips yg menarik... TQ

    ibu hidayahamin, Abhamz, TeRRoRRiZZ: same2... semoga bermanfaat.

    r|nA @ ja|j|na: cube je skli.. InsyaAllah jadi.

    +akufobia+:kene minum sebotol.. kalau segelas xckup...

    T-CH3R MY@: hahahaha, cara yg amat berkesan...

    syzwnsrwk:kene tukar bunyik lain la plak.

    budak awam: kalau org xde, mmg xterkejut la?

    nur: boleh je.. amalkan selalu :D

    elyn dz: same ek? huhu, mmg same bab tido mati :D

    slumberznanie: xlena tido la, dpt bgn awl :D

    BalasPadam
  34. Paling senang tidur awal dan baca doa sebelum tidur.Done.:0

    BalasPadam
  35. hi was here... nice post...

    Favor... can you please give me a comment on my blogpost on smart broadband blowout..
    http://myonlinecomputertips.blogspot.com/2011/03/smart-bros-broadbandest-blowout.html

    Please visit my other blogs...
    Marvz Anime Blog
    and Every Rhose...

    thanks...

    BalasPadam
  36. nk bgn awal kenaler tido awal baru badan bole rehat dengan cukup. klu nk bgn awal tapi tido lambat mmg ler tkleh bangun awal. Wpun kita paksa diri kita bangun awal tapi badan kita pasti tak dapat terima. Moralnya tido awal baru bole bgn awal dan badan pun sihat. Paling elok petang tu kita jogging atau gi gym konfirm bangun awal.

    BalasPadam
  37. haiqal: tu mmg xleh lupe tu...

    perondajaketbiru74: terima kasih atas perkongsian... errmm, cmne plak kalau tido awal, bangun lwt? hihi

    BalasPadam
  38. sokong suma perkara di atas...hehhe..yg biasa amalkan pasang alarm tu la.

    BalasPadam
  39. Rama2Ungu: huhuhu, klau xpasang alarm, xterkojut la jawbanye :D

    BalasPadam
  40. nice tips! slalu buat nom 2 n nom 3.. =)

    BalasPadam
  41. http://wanwidget.com/
    mak ai, simple nyer tips, hehe, aper aper pon ader x tip nak senang tdo, aku ni jenis yg susah tdo

    BalasPadam
  42. Tips yang bagus, selalu tidur lambat, dah lah duduk dalam hutan, susah nak tidur asyik tengok pokok besar dan bunyi air sungai.

    BalasPadam
  43. wah!! mcm best je tips2 nie..nk try buat r

    BalasPadam
  44. setuju sesangat!!! aku memang amal semua tu. ha ha....

    BalasPadam
  45. aku mmg xleh set alarm..
    w/p letak jauh2, tgn tu sng je nk capai..
    tutop n sambung tdo balik... hahaha

    BalasPadam
  46. benci butang snooze kat alarm phone!

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.