Selasa, 28 Jun 2011

Tingkatkan Page Rank Blog

Alhamdulillah, tak sangka plak, akhirnya PR(Page Rank) blog Peja telah meningkat dari PR0 terus menjadi PR2. Dalam artikel kali ini, Peja akan berkongsi sedikit sebanyak mengenai apa itu PR dan bagaimana ingin tingkatkan PR blog.


PR atau Page Rank adalah satu kaedah yang disediakan oleh Google untuk mengenalpasti tahap ke keglameran satu-satu blog atau laman web. Terdapat 10 ranking PR bermula PR0 dan yang paling tinggi adalah PR10. Juga terdapat status PR N/A, tapi awas, elakkan daripada blog anda mendapat rank N/A.

Cara untuk menyemak PR blog atau laman web anda adalah melalui laman web http://www.prchecker.info/. Anda juga boleh memasang plugin SEO Quake untuk lebih memudahkan anda menyemak setiap laman web atau blog yang dikunjungi secara automatik. Untuk memasang plugin SEO Quake, boleh layari laman web http://www.seoquake.com/.




Secara khususnya, Peja sendiri tidak pasti apakah kaedah dan pengiraan yang digunakan oleh Google dalam menentukan PR blog atau laman web. Yang pastinya, terdapat beberapa kaedah umum yang boleh dipraktikkan untuk meningkatkan PR. Antaranya ialah:

1. Sentiasa lakukan pertukaran link atau perbanyakkan komen dan disertai link ke blog anda pada blog lain. Lebih baik jika dibuat pada blog yang mempunyai PR lebih tinggi dari blog anda. Ia juga dikenali sebagai backlink. Mustahil PR anda mampu meningkat jika anda mempromosikan blog anda secara berSEOrangan.

2. Sentiasa kemasikini blog anda sekurang-kuranganya 2 - 5 hari sekali. Lagi bagus kalau boleh kemaskini blog setiap hari (Hehehe, yang ni saya tak mampu buat).

3. Pastikan artikel dalam blog anda adalah unik dan tidak copy paste artikel dari laman web atau blog orang lain. Jika perlu, ubahsuai artikel tersebut agar tidak menyamai artikel asal.


Sebenarnya, terdapat banyak lagi kaedah untuk meningkatkan PR blog anda. Yang dinyatakan di sini adalah cara umum yang terpenting dan biasa digunakan.

Semakin tinggi PR blog anda, semakin mudah untuk anda menjana pendapatan melalui blog. Walaubagaimanapun, untuk menjana pendapatan melalui blog memerlukan ilmu dan usaha yang berterusan. Saya menyarankan anda mendapatkan pakej Usahawan Blog sekiranya anda ingin menjadikan blog anda sebagai satu platform menjana pendapatan tak kira secara sambilan mahupun secara sepenuh masa.


Satu lagi panduan untuk mendapatkan pendapatan adalah ebook "Pendapatan Santai Dengan Blog". Ebook ini adalah hasil daripada penulisan saya berdasarkan pengalaman saya sendiri dan telahpun siap sepenuhnya. Walaubagaimanapun, saya masih belum melancarkannya secara rasmi. Ebook ini bakal dijual dengan harga RM50, tapi untuk jangka masa terhad, saya ingin tawarkan dengan harga pra-lancar RM20 sahaja. Sekiranya berminat, boleh menghubungi saya di admin@faizalsyukri.com


Yang mana satu idaman kalbu?
Kerap Gunakan Facebook atau Twitter? | Maybank Nak Kasi iPad2 | Muzik + Biskut = Cinta? | Perihal Telefon Pintar | World Ocean Day | Buat Duit Dengan ChurpChurp

Untuk mengelakkan anda terlepas sebarang info, tips, teknik, cabutan bertuah dan lain-lain dari blog faizalsyukri.com, sila masukkan nama dan email anda di bawah. Maklumat anda dirahsiakan dan tidak akan diberikan kepada mana-mana pihak.


Name
Email


50 ulasan:

  1. owh..fhm dh..semakin tinggi PR tue semakin glamer la ni..hehe ~
    blog en peja dh capai PR2..
    tahniah..
    InsyaAllah nanti naik pula ke PR3..hehe ~

    BalasPadam
  2. tahniah untuk blog Peja...
    alhamdulillah, blog budaini.com pun dah dapat page rank yg pertama sejak 6 bulan wujudnya blog budaini.com.

    BalasPadam
  3. huhu.. macam tu rupanya.. thanks sudi kongsi.. saya masih terlalu baru dlm dunia blogger ini..

    BalasPadam
  4. tahniah sama la kita dari 0 naik 2 ok dah tu :)

    BalasPadam
  5. huhu.. bila nak dpt PR xtau laa..

    BalasPadam
  6. 2 bulan blog saya daripada N/A kepada 0/10. harapnya the next 4 bulan menjadi PR2..hahaha [gelak nakal].. :)
    singgah la ye http://pyejal.blogspot.com

    BalasPadam
  7. Ohh, cmtu rupanye. Haihh bila la nak dpt jd cm blog ni yee. --'

    BalasPadam
  8. best nyer dapat PR..saya nyer asyik kosong jerk..kene bertindak lebih sikit nih..hehe..thanks for the great tips...

    BalasPadam
  9. alahai semua org asyik cite psl PR masing2.. thnks utk 3 tips tu..

    BalasPadam
  10. salam peja..

    Dulu semasa blogspot sudah PR2...tukar .com jatuh 0 pulak...semalam check dpt balik PR2... seronok juga..

    BalasPadam
  11. echaRierie: huhuhu, nak kate glamer, blog Peja xglamer pun...

    budaini: waaa, tahniah... Peja sethn stgh berblog baru dpt PR2 ni...

    CMRatu Fotografi: Terima kasih... takpe, kalau ade ape2 nak tanye, silakan ye :D

    Anak Ulu Cheka: Waaa, tahniah... pasni kite same2 naik PR3 plak ye :D

    Tea: Sabar... InsyaAllah suatu hari nanti akan naik...

    a r i l: huhuhu, ade org lg untung... dpt PR3 dan PR4...

    Fara: terima kasih :D

    pyejal: tahniah... fuh, ok la tu beralih dari n/a... bahaya n/a tu...

    Nik Hisyam: trm ksh.. ise pun ok gak, dah gak naik :D tahniah..

    Adila Azmi: teruskan usaha... insyaAllah akan naik...

    mdazlan: same2... jgn risau, Peja pun amik masa gak nak dpt PR2 ni...

    Nur Fannun: sbb google dah kuarkan PR baru.. tu smua org citer psl ni... hehehe... TQ

    Miecyber: trm ksh abg mie...

    Captain: tkr .com akn jtuh skjp je... pstu die akan naik balik... huhuhu, anway, tahniah gak...

    BalasPadam
  12. Tahniah bro..PR ni susah kalau nak dipredict sangat.Yang penting teruskan posting mcm biasa.

    BalasPadam
  13. terima kaseh atas tips2 di atas =)

    BalasPadam
  14. mencari agen topup dengan menjana pendapatan yang lumayan...

    BalasPadam
  15. tima kasih bro peja atas panduan nie..
    nampaknya saya kena rajin blog walking la cam nie ya... PR masih telur lagi.. hu.hu.hu..

    BalasPadam
  16. i got PR3~ how i make it? let see what i got here! :'P

    BalasPadam
  17. nice entry.kne try gk neyh=)

    BalasPadam
  18. haishh...bila ler nak dapat PR nih...huhu...

    http://dzuandiey.blogspot.com

    BalasPadam
  19. tahniahh bro sebab dapat PR2.. dan thanks sebab berkongsi kat sini ^___^


    psstt.. Blog Assignment Jejaka Terhangat: Aku Suka Blog Ni

    BalasPadam
  20. tahniah bro..aku pun baru jer naik ke PR2masih tinggal 8 lagi nak kejar..hehe,,,Terrorist Takedown-game pc pilihan dan teringan

    BalasPadam
  21. tahniah bro... 'aku bab pr2 nie x pandai tp bila dh baca yang bro kase tu baru laa paham skit2... apa itu pr!' memang terbaik... saya x pasti bila pr nak naik.. hahaha terpaksa aaa tunggu 2-3 thn akan dtg! huhuuh


    blog faizal tersenarai dalam list terjah bersama myobw...

    BalasPadam
  22. Lovely Kitchen: Trm ksh kerana menyinggah :D

    dinsblog: betul... jgn plk berblog semata2 kerana nak PR...

    intan: semoga mendapat manfaat :D

    @}--niEra--: sama2 :D

    Hairul Hissam: takpe, slow2... kalau terer SEO, kurang blogwalking pun xkisah sgt...

    mommynana: terima kasih :D

    SHITSUKE: wow, tahniah :D

    budakmengong: yup, cuba dengan bersungguh2...

    mursyid diey: InsyaAllah suatu masa nanti akan dpt...

    Siti Safiyyah: trm ksh dn smoga bermanfaat.

    josrevalution: trm ksh. jom kite same2 kjr PR10

    blogtube: ala, sekejap je... tup2 6 bulan lg terus naik PR5++

    BalasPadam
  23. salam..peja. kyati pun dah check 2/10...ok ke gitu?...

    BalasPadam
  24. wah... PR pulak... nak kena cuba nie..

    ( jom lawat )

    BalasPadam
  25. Yati Hassan: yup, ok dah tu... tahniah :D

    Kotak Mancis / S_Basri: haaa, rajin2kanlah berblogging ye :D

    BalasPadam
  26. slm. sy pun bru perasan pr dah jd 2...

    BalasPadam
  27. makasih atas tips2 nya :D selamat juga udah dpt ranking 2 ya? kalo saya lgsg dpt tiga, hihi :P

    BalasPadam
  28. Salam. terima kasih sebab bg info ni. Blog NETonX baru dapat PR1.

    BalasPadam
  29. da lame nk cari info ttg PR ni .. hari ni baru dapat.. JazakAllah bro..

    BalasPadam
  30. oo bru paham apa tu PR..uchi cek td..dh dpt 2/10 kira pr2 lah kan...kena usaha lebih nie

    BalasPadam
  31. terima kasih atas perkongsian ilmu

    BalasPadam
  32. http://pipoq.blogspot.com punya pagerank 3/10..

    tak tau la ape yang menarik sangat kat situ..tertanya tanya jugak sebab bila check google analytics menurun je..

    BalasPadam
  33. Hallo mein lieber Freund
    Ich wünsche einen guten Tag.
    Teb.

    BalasPadam
  34. RIZWAN: ye, mmg best :D

    Muhammad Burn: tahniah...

    nova13: waa, hebat tu...

    herumi: tahniah... kire ok dah tu...

    Kedai Borong: semoga bermanfaat.

    +++uchi+++: pasni kite target 3 / 4 plk.

    Diary oF Mine: sama2

    yahaya: same2

    pipoq: entahla, xpasti gak camne die kire...

    Tebinfea: Hallo ... Vielen Dank für Ihren Besuch auf meiner Blog.

    BalasPadam
  35. terima ksih
    artikel menarik
    cuma kekangan masa

    BalasPadam
  36. MDHAFiZ.NET: teruskan berkunjung sini ye :D

    EMMY: same2 :D

    BalasPadam
  37. Salam. sebelum tu nak tanya, PR boleh turun balik tak macam ranking alexa? Alhamdulillah, Blog NETonX baru dapat PR1. Tapi dah lama tak update blog, ranking alexa semakin berkurang dari hari ke hari.

    BalasPadam
  38. herumi: Wassalam... PR blh naik turun, tapi kebarangkalian utk turun tu amatlah rendah... atas faktor apa naik atau turun, maaf, saya pun xtau... bergantung pada google sendiri...
    ape2pun, elakkan dari PR jadi N/A...

    BalasPadam
  39. Jom layan download Movie dekat www.sedut-licin.blogspot.com . KL Gangster pun ada, mudah mendownload movie dengan mediafire sahaja. Jom pei tengok.

    BalasPadam
  40. wah... terus ke pangkat dua. aku punya masih maintai pangkat dua aje laaa... tahniah banyak2.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.