Rabu, 3 Ogos 2011

Tips Dan Penawar Demam Di Bulan Puasa

Sejak akhir-akhir ini, saya dapati ramai rakan-rakan, ahli keluarga, jiran-jiran bahkan isteri saya sendiri mengalami demam. Banyak faktor yang menjadi punca berlakunya demam.


Punca Yang Mengakibatkan Demam


1. Suhu badan meningkat secara mendadak melebihi suhu biasa 37 darjah celcius.
2. Demam berpunca daripada serangan dan jangkitan bakteria dan virus.
3. Perubahan cuaca mendadak. Jika biasanya hujan, tiba2 cuaca panas dan begitulah sebaliknya.




Tindakan Yang Diambil Terhadap Individu Yang Demam


1. Biarkan pesakit berehat di tempat yang mempunyai peredaran udara yang baik.
2. Pakaikan pakaian nipis. Elakkan memakai pakaian tebal atau selimut tebal kerana ianya dapat menghalang haba dari dibebaskan.
3. Beri minum air yang banyak.
4. Beri ubat menurut arahan
5. Mandi lap jika suhu melebihi 38 darjah celcius.
6. Minum air 100 plus.


Di bulan puasa ini, jika anda masih mampu berpuasa, teruskan. Sekiranya tidak mampu, atas nasihat doktor Islam, anda boleh berbuka puasa. Jangan lupa gantikan semual puasa yang ditinggalkan.

Bagi pesakit yang demam, elakkan daripada minum air sejuk dan banyakkan minum air suam. Makan suppliment seperti vitamin-c juga amat digalakkan.


Harus diingatkan, sekiranya anda mengalami demam melebihi 3 hari, teruk pergi ke hospital kerana bimbang sekiranya ada demam tersebut adalah demam denggi.

 

 
Untuk mengelakkan anda terlepas sebarang info, tips, teknik, cabutan bertuah dan lain-lain dari blog faizalsyukri.com, sila masukkan nama dan email anda di bawah. Maklumat anda dirahsiakan dan tidak akan diberikan kepada mana-mana pihak.


Name
Email


35 ulasan:

  1. semalam pergi kinik.... mau rasanya dekat 5 org yg demam.... haishh.... sayapun samalah

    BalasPadam
  2. harap harap tak demam. tak sakit. dah nak dekat final nih :)

    BalasPadam
  3. cuaca tak menentu di Perlis..alhamdulillah masih boleh bertahan..

    BalasPadam
  4. setakat waktu ni masih belum lagi ada tanda2 macam nak demam

    BalasPadam
  5. Semoga kita semua sihat di bulan Ramadan ini. Ramadan Kareem

    BalasPadam
  6. biasa jugak demam bulan puasa nie sebab rutin kehidupan harian berubah...lagi2 kalau kuat minum ais batu waktu berbuka. mmg cepat demamla..

    BalasPadam
  7. tengah demam, baca ini. thanks. mcm kena masa je haha

    BalasPadam
  8. bulan puasa ni musim panas.kadang hujan...perubahan cuaca juga boleh buat demam ni..

    BalasPadam
  9. sekarang ni musim demam lah, panas, and hujan pulak...huhu

    BalasPadam
  10. semoge kite semue sehat walafiat sepanjang bln ramadhan...amin~

    BalasPadam
  11. minta disihatkan sepanjang Ramadhan...

    BalasPadam
  12. uncle pun harap agar dikurniakan kesihatan yg sebaiknya..walaupun mmg selalunya tak sihat hihihi...

    BalasPadam
  13. skrg pun rasa mcm nak demam.....

    BalasPadam
  14. bkn dmam yg myerang tp gastrik shhga x mmpu bgun..huhuhu

    BalasPadam
  15. saya telan parakol sebijik.. teros kelia.. tapi lalok lerr sikit sbb ubat tuu kuat.. kih kih kih...

    thanks tips di atas.. goood info..!!

    BalasPadam
  16. Peja, peja guna autolink ke kat shoutmix...tak elok tau, tinggal link at blog orang tanpa blogwalking secara sah..sekian, HM

    BalasPadam
  17. uchi hari pertama pose dh demam +sakit tekak + batuk...arinie hari ke 6..alhamdulillah demam xde dah..tp sakit tekak n batuk still ada g..tp tetap puasa..syg nk tinggalkan...selamat berpuasa :)

    BalasPadam
  18. sakit tu rahmat..lebih2 lagi di bulan pose..apa2 pun harap tak larat...
    :)

    BalasPadam
  19. jgn la demam bln puasa ni :)

    BalasPadam
  20. sayapun tengah demam tapi usaha lawan........

    BalasPadam
  21. Harap2 xdemam..:) Banyak benda nak buat buat ..

    BalasPadam
  22. bagus. boleh dipraktikkan. sbb sy xsuka p klinik :P

    BalasPadam
  23. salam en.peja..bagus tip-tip yg diutarakan

    BalasPadam
  24. cuaca sekarang tak menentu.. ish ish

    BalasPadam
  25. thanks for your info! ;)

    BalasPadam
  26. my husban n i dah seminggu demam tpi heran kejap elok kejap sakit lagi huhu

    BalasPadam
  27. ramai jgk orang demam sebab alasan taknak puasa..opsss
    hukum letak gambar makanan time ramadhan?

    BalasPadam
  28. Terima kasih utk tips ini,apa penjelasan minum 100plus tu ye?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Preview Blog Lain

Blog yang dipaparkan di bawah adalah secara automatik daripada blog lain. FaizalSyukri.com tidak bertanggungjawab sekiranya gambar yang keluar tidak sopan.