Rabu, 17 Ogos 2022

Pernah Alami Kuku Kaki Atau Kuku Tangan Tercabut?


Pernah Alami Kuku Kaki Atau Kuku Tangan Tercabut?

Ini kisah saya beberapa tahun lepas. Ketika itu, keadaan diabetes saya sangat tidak terkawal. Selain masalah kerap terkene bisul, saya juga mengalami masalah saraf terutama pada kaki.

Kaki saya sentiasa alami kebas2 24jam sehari. Tak pernah ada 1 saat kaki saya tak rasa kebas. Yang tak bestnye, rasa sakit, pedih, berdenyut, rasa seperti dihiris2, dikelar2. Memang tak selesa dan kadang2 sangat sakit.

Kerosakan saraf juga merupakan salah satu akibat masalah diabetes atau kencing manis yang tidak terkawal. Saraf2 rosak dan boleh membuatkan kaki atau tangan anda kehilangan deria rasa. Itu sebabnya saya langsung tak rasa sakit bahkan tak sedar kuku kaki tercabut. Jika terpijak paku sekalipun, memang tak rasa sakit.

Inilah kebanyakan punca awal kaki boleh kene potong. Jika pesakit tidak sedar ada luka, maka tiada langkah pencegahan dan penjagaan pada kawasan luka. Ianya menyebabkan berlaku jangkitan kumah dan jika tak dirawat ianya makin teruk sehingga menjadi buruk, busuk dan paling teruk jika terpaksa dipotong.

Walaupun sudah lebih setahun saya berjaya reversed diabetes, kebas pada kaki masih tidak hilang. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah, sedikit sebanyak deria kaki saya telah kembali. Dah mula rasa geli dan boleh rasa sakit jika terpijak apa2 objek. Paling lega, sakit2 seperti dihiris2 tu telah hilang sepenuhnya. Syukur.

Kawal pemakanan sekarang. Makanan bergula dan berkarbohidrat tinggi boleh meningkatkan kadar gula dalam darah dan jika berterusan dalam tempoh yang lama boleh menyebabkan masalah rintangan insulin dan seterusnya mengakibatkan masalah diabetes.

Pelajari kaedah IFLK dan bagaimana IFLK mampu membantu mengawal kadar gula dalam darah dan juga terbukti mampu mereversedkan kembali masalah diabetes. Sila baca di https://bit.ly/SihatIFLK

 

0 komen:

Catat Ulasan